Review

Game van de week: papieren tijgers en kartonnen reuzen in Mario & Luigi Paper Bros Jam

Super Mario krijgt in zijn miljoenste game weer eens bijstand van zijn jongere, niet altijd even snuggere broer én van een papieren evenbeeld. Hoe speelt dat: briljant of als een natte krant?

Een platte (links) en de platvoerse Bowser. Beeld AlphaDream

Laten we eens een moment stilstaan bij de bespelers van de tweede viool, de aangevers, de bijwagens, de domkoppen die de andere helft van een duo slimmer doen lijken. Laten we onze Lieve Heer eens op onze blote knietjes bedanken voor de Adriaan van Bassie, de Peppi van Kokki, de Hardy van Laurel, de Bert van Ernie, de Jerry van Tom, de Abbott van Costello en de Geer van Goor (hoewel Gerard Joling natuurlijk bij Gordon Heuckeroth voor een onmogelijke opgave staat).

Laten we ook onze dank uitspreken voor Luigi, de inmiddels bijna 33-jarige broer van Super Mario. Zonder Luigi hadden we een aantal games van Super Mario moeten missen, inclusief de onlangs verschenen Mario & Luigi: Paper Jam Bros.. Zonder Luigi die een toverboek uit zijn handen laat vallen waardoor het Paddenstoelenrijk onder de voet wordt gelopen door papieren uitvoeringen van al zijn bewoners, hadden we dit nieuwe Mario-avontuur moeten missen.

De komst van tientallen eendimensionale verbeeldingen van Koopas, Toads, Shy Guys en Goombas leidt toch chaos, en resulteert in de gebruikelijke, maar dubbele ontvoering van prinses Peach (de 3D- en papieren versie) door twee uitvoeringen van Bowser (idem), die elkaar aanvankelijk vooral in de haren vliegen.

Aan Super Mario en Luigi de taak om de status quo te herstellen. Vreemd genoeg valt er uit de hemel wel een papieren kopie van de loodgieter met de rode overall, maar niet een van zijn in groen geklede broer.

Beeld AlphaDream
Beeld AlphaDream

Timing

Die platte Mario kan door spleten in het landschap glippen, door kieren in het decor en zo onbereikbaar lijkende plaatsen verkennen en geheimen ontsluiten. Maar even belangrijk is zijn rol als versterkend teamlid. Met zijn drieën kunnen broers en pseudobroer grotere vijanden klop geven - soms zelfs letterlijk als het trio met een hamer die tien keer zo groot is als zij een reusachtige Piranha Plant de grond in dreunen.

Het drietal kan ook een triogreep vormen om over afgronden heen voorwerpen te grijpen of zichzelf in een trioboor transformeren om onder een obstakel heen te graven.

Sommige confrontaties in Mario & Luigi: Paper Jam Bros monden uit in een gevecht waarin de gamer en computer omstebeurt een kans krijgen om de ander fatale slagen toe te brengen. Zodra de speler aan de beurt bent, kan hij uit verschillende aanvallen kiezen, een voorwerp gebruiken of zelfs vluchten. Een levensmeter laat zien hoe goed de gamer het daarvan afbrengt: het is vooral een kwestie van timing.

Tegen gigantische papieren eindbazen kun je ook een kartonnen robotkolos van je helden bouwen en de tegenstander in een gevecht van man tegen machine versnipperen. Hier geldt het rechtst van de sterkte, en niet tactisch om beurten uitvinden hoeveel schade je de tegenpartij maximaal kunt toebrengen.

Beeld AlphaDream

Geer & Goor

Mario & Luigi: Paper Jam Bros is niet de sterkste titel uit Super Mario's onuitputtelijke repertoire. De dialogen zijn minder snedig dan in eerdere avonturen, hoewel de broers heel wat afbabbelen, en het plot kan ook minder boeien. De grappen lijken af en toe geleend van Geer & Goor. De gevechten tussen de papieren reuzenrobotten voelen als een overbodige toevoeging aan, met een ietwat rommelige en trage bediening.

Visueel valt er aan Mario & Luigi: Paper Jam Bros best wel wat te genieten, en de eendimensionale Mario wordt slim toegepast als spelmechanisme. Dat voorkomt dat we eindigen met een game die als een vel papier in de kopieermachine blijft steken.

Mario & Luigi: Paper Jam Bros (AlphaDream / Nintendo)
Uitgebracht voor de Nintendo 3DS
Geschikt bevonden voor 3 jaar en ouder (PEGI)

Beeld AlphaDream
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden