Review

Game van de week: misdaad is heel lonend in Batman Arkham Knight

Rocksteady Studios sluit zijn driedelige wedergeboorte van de game-versie van Batman af met een overdonderde finale. Leg de prijzen voor game van het jaar al vast maar klaar voor Batman: Arkham Knight.

Dankjewel voor de reparatie van het zoeklicht, Batman.Beeld Rocksteady

Vergeet Scarecrow, Joker, Two-Face, Penguin en Harley Quinn - Gotham City heeft een veel groter probleem dan een schrikbarend surplus aan superschurken. De metropool in het hart van het Batman-universum heeft zo te zien een peilloos gebrek aan zeep en waspoeder. Alle burgers lopen rond alsof ze zich negen dagen niet hebben kunnen wassen. Hun kleren zien eruit alsof die drie weken geleden voor het laatst het binnenste van de wastrommel hebben gezien.

Welkom in het bovenmaats grimmige Batman: Arkham Knight, de slotacte van de Batman-trilogie van Rocksteady. De Britse ontwikkelaar schreef met de twee vorige delen (Arkham Asylum uit 2009 en Arkham City uit 2011) geschiedenis door zijn bijzondere kijk op de wereld van de wreker met cape uit de wereldberoemde strip. Ook het derde deel geeft een andere blik op het alter ego van Bruce Wayne, de multimiljardair die het opneemt tegen het schuim der aarde als eeuwige vergelding op de dood van zijn ouders, die hem op jonge leeftijd werden ontnomen door straatrovers zonder scrupules.

Rocksteady is in dat opzicht het gamesequivalent van Christopher Nolan, die Britse regisseur met zijn Dark Night-filmtrilogie Batman op het grote doek nieuw leven inblies. Games over superhelden waren tot 2009 grosso modo de tenenkrommende doorslagen van de Hollywood-films met dezelfde personages.

De Britten hieven de vloek van 'filmvergamingen' op, waarschijnlijk ook omdat de Arkham-spellen op eigen verhalen werden gebaseerd, niet op Nolans vertellingen.

Beeld Rocksteady

Bat-wagen

Arkham Knight is de bijna perfecte bekroning van Rocksteady's baanbrekende werk. De sfeer van een stad in verval is goed getroffen, de spelmechanismen zijn gebalanceerd en precies en het verhaal blijft je voldoende bij de lurven grijpen. De dialogen zijn nog steeds niet om over naar huis te schrijven, maar dat euvel deelt het spel me vrijwel elke andere actiegame en elke Hollywood-superheldenfilm. Het is maar een klein, amper storend detail.

Al na een paar seconden onthult de openingsscène dat dit de game wordt waarin 'Batman sterft'. Het einde zullen we in nevelen gehuld laten, maar de verontrustende tijding zet wel zijn stempel op de beleving van de game. Elke nieuwe situatie, elke volgende snoodaard kan namelijk het einde van onze held inluiden.

Wie Arkham Asylum en Arkham City al heeft gespeeld zal ervaren dat met het derde deel Rockstady de spelmechanismen en de besturing tot een staat van volmaaktheid heeft opgevoerd. Kennelijk omdat ze zelf niet meer wisten hoe ze hun Arkham-schepping verder kon vervolmaken, is er een grote rol weggelegd voor nieuwe wapens, maar vooral voor de Batmobile.

Beeld Rocksteady

Memo gemist

Deze kruising van personenvervoerder en tank is een soort Zwitsers zakmes op wielen, dat een uitkomst biedt aan talloze schier uitzichtloze situatie. Het kan deuren en muren verwoesten, schiet rubberkogels af om geboefte uit te schakelen en zelfs voorzien van een klein kanon die korte metten maakt met onbemande drone-tanks die Gotham City onveilig maken.

Bij achtervolgingen laat de Batmobile zich gemakkelijk besturen en zich alleen tegenhouden door écht grote obstakels. Moeiteloos boort de Batmantank zich door de hoeken van gebouwen, door lantaarnpalen en verkeersborden en schept moeiteloos dozijnen aan criminelen die kennelijk het interne memo hebben gemist dat iedereen waarschuwt van straat te blijven als Batman daar rondraast.

Het gannef van Gotham City vormt het enige soort bewoners die zijn achtergebleven, na het dreigement van Scarecrow om een weerzinwekkend gif op de metropool los te laten. De zes miljoen burgers hebben de benen genomen, de politie verschanst zich in zijn hoofdkwartier en de enige die de stad nog kan redden zijn Bruce 'Batman' Wayne en zijn bondgenoten Robin, Catwoman, politiechef James Gordon en de trouwe butler Alfred. Tegenover hen staat de gebruikelijke selectie van slechteriken, met één nieuwe booswicht die door speciaal voor het spel werd geschapen, de Arkham Knight.

Meetlat

Vorig jaar vierde de Batman-strip zijn 75ste verjaardag. Batman: Arkham Knight zou een onovertroffen eerbetoon zijn geweest aan de creatie van schrijver Bill Finger en tekenaar Bob Kane, als de game door technische troebelen niet twee keer was uitgesteld. De langere ontstaangeschiedenis heeft alleen maar in het voordeel van de game gewerkt. Nu is de titel een nog strengere meetlat waarlangs elke andere actiegame zal worden gelegd.

Batman: Arkham Knight (Rocksteady Studios / Warner Bros.)
Uitgebracht voor PlayStation 4, Xbox One, Windows
Geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder (PEGI)

Beeld Rocksteady

Buggy Batman

De enthousiaste onthaal voor het derde deel uit de Batman: Arkham-reeks is overschaduwd door de mankementen waarmee de versie voor Windows is verscheept. De technische narigheden zijn zo omvangrijk dat amper anderhalve week na de introductie de digitale verkoop van de game werd stilgelegd door uitgever Warner Brothers. Zelfs gamers met een pc die ruim voldeed aan de vereiste specificaties rapporteerden schokkerige beelden en bugs. Warner Bros deed in twee verklaringen oplossingen aan de hand voor het versnellen van de beelden. Die behelzen vooral het uitschakelen van allerlei licht-, rook- en misteffecten die bijdragen aan de realistische sfeer van de game. Onlangs meldde Warner Bros dat het herstelwerk nog gaande is en dat om die reden een uitbreiding voor Batman: Arkham Knight pas verkrijgbaar wordt als de bugs zijn verholpen. Bezitters van een PlayStation 4 en Xbox One kunnen Batgirl: A Matter of Family al wel kopen, downloaden en spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden