Review

Game van de week: mijnheer Van Dale wacht op antwoord in Scribblenauts Showdown

Noem het Tien voor Taal, maar dan digitaal. Scribblenauts is een uitdaging voor gamers met een liefde voor de taal. Komt de zevende uitvoering van deze puzzelgame door de spellingtoets?

Peter van Ammelrooy
Het dinosaurus eten valt de Scribblenauts zwaar. Beeld Shiver
Het dinosaurus eten valt de Scribblenauts zwaar.Beeld Shiver

Op hoeveel manieren kun je een appel uit een boom krijgen? Met een trap, klinkt het meest logische antwoord. Met een bijl of met een kettingzaag, is een radicalere gedachte. Maar waarom niet met pogostick of met een heks, bij wie je achterop de bezemsteel stapt om naar de tak te vliegen waaraan de appel hangt?

Met de insteek dat 'er meer wegen naar Rome leiden' bedacht de kleine Amerikaanse ontwikkelstudio 5th Cell negen jaar geleden de intrigerende game Scribblenauts voor de Nintendo DS. In games heeft een speler doorgaans de keuze uit een beperkte reeks scenario's. Scribblenauts moest gamers het idee geven dat de mogelijkheden tot aan de hemel reikten. Gebruik je fantasie, luidde de opdracht.

Nou heeft de gemiddelde Nederlander, hoewel je dat aan Facebook en Twitter niet zou aflezen, een woordenschat van 42 duizend termen. Scribblenauts telde er 22.802. Dat zegt niet zoveel: de omvang van de woordenschat wordt gemeten aan het aantal begrippen dat je begrijpt zonder de Van Dale erbij te pakken. Onze actieve dictionaire is stukken beperkter (en hoe meet je dat eigenlijk?).

null Beeld Shiver
Beeld Shiver
null Beeld Shiver
Beeld Shiver

Imperfect

Maar ook dat was niet het grootste euvel met Scribblenauts. Je kon dan wel allerlei fantastische oplossingen bedenken voor puzzels in de game - dat wilde niet zeggen dat de makers er elk denkbaar scenario erin hadden gestopt. Je kunt wel ieder vraagstuk willen verhelpen met een heks op een bezemsteel, maar zo waren ze bij 5th Cell niet getrouwd.

Dat maakte van Sribblenauts een vermakelijk, intrigerend en ook frustrerend tijdverdrijf. Niettemin volgden er nog vijf edities van Scribblenauts, met een prima, imperfecte formule.

Na een hiatus van vijf jaar is er nu weer een nieuwe game, Scribblenauts Showdown. Niet van 5th Cell, dat een slapend bestaan leidt nadat een versie voor de iPhone in 2014 werd afgeblazen en het gros van de ontwikkelaars op straat werd gezet. Het onbekende Shiver Entertainment heeft de klus overgenomen.

null Beeld Shiver
Beeld Shiver

Woordspel

Dat zal niet de enige reden zijn waarom Showdown een heel andere Scribblenauts dan zijn voorgangers is geworden. Als je eerdere games in de serie hebt gespeeld, zul je teleurgesteld worden. Een nieuwkomer zal zich afvragen waarom er in 2009 zo hoog van de game werd opgegeven.

Het spelen met woorden vormt slechts een klein onderdeel in wat goed beschouwd een verzameling van nog geen dertig niet al te grote en niet al te briljante mini-spelletjes is. De meeste games vergen behendigheid of de juiste reactiesnelheid en zijn in tientallen seconden klaar. Dat leidt ertoe dat de nieuwigheid van Sribblenauts Showdown er binnen een dag wel af is.

De woordspelen (er zitten meer dan 30 duizend Nederlandse woorden in Showdown) blijven het leukst: probeer maar eens te bedenken welke objecten het best op een vliegend tapijt passen. Of met wat voor spullen je het beste een zwart gat kunt dichtstoppen.

null Beeld Shiver
Beeld Shiver

Hawking

Showdown is volledig opgezet als een game voor twee (en is met maximaal vier man/vrouw/en-alles-daar-tussenin te spelen). Wie geen vrienden of gezinsleden heeft kan tegen de computer spelen. Die in de game is geen HAL 9000, J.A.R.V.I.S. uit Iron Man of KITT uit Knight Rider. Zo'n elektronische partner zou een essentieel bestanddeel inbrengen: een mate van meligheid die van Sribblenauts Showdown een prima tussendoortje maakt. Máák dus vrienden of suggereer Showdown als alternatief voor de televisiequiz.

Spoiler: met een heks op bezemsteel krijg je een zwart gat niet weg. Waar is Stephen Hawking als je hem nodig hebt?

Scribblenauts Showdown (Shiver Entertainment / Warner Bros)
Uitgebracht voor Switch, Xbox One en PlayStation 4
Geschikt bevonden voor 12 jaar en ouder (PEGI)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden