Review

Game van de week: met Yo-Kai Watch zijn de Pokémon (20!) nog lang niet jarig

Na twaalf games, negentien speelfilms en ontelbare strips en cartoons werd het tijd dat de Pokémon eens concurrentie kregen. In Japan zijn gamers verguld van Yo-Kai Watch. Verovert die ook de harten van jonge Europeaantjes?

Peter van Ammelrooy
Yo-Kai Watch steekt de draak met Japanse conventies. Beeld Level 5
Yo-Kai Watch steekt de draak met Japanse conventies.Beeld Level 5

Vergeet de Apple Watch, de Samsung Gear en al die andere zogeheten slimme horloges die sms'jes tonen en je stappen tellen. Een Yo-Kai Watch biedt veel interessantere mogelijkheden. Zoals het vermogen om kleine verborgen wezentjes zichtbaar te maken en met elkaar te laten knokken.

Er is één maar: de Yo-Kai Watch, het horloge, is niet te koop, want het is een fictieve tijdsaanwijzer. Hij hangt om de pols naar keuze van de held (Nate) of heldin (Katie) uit een nieuwe game voor de Nintendo 3DS.

Geen enkele bespreking van Yo-Kai Watch ontkomt eraan om paralellen te trekken met dat andere gamesfenomeen, Pokémon, waarbij we ook aaibare schepseltjes in een vrolijke arena elkaar laten bevechten. Beide games/tekenfilmseries/merchandise-formules zijn van Japanse makelij; beiden gebruiken dezelfde spelmechaniek waarbij de speler honderden wezentjes kan verzamelen; en beiden zijn razend populair.

Pokémon viert dit jaar zijn twintigste verjaardag, Yo-Kai Watch is pas drie jaar oud en pas sinds vorig jaar in het westen (de VS) beschikbaar. In eigen land is het razend populair. Toen Star Wars: The Force Awakens vorig jaar bij zijn première volle zalen elders in de wereld trok en vrijwel overal de beste bezochte film was, gingen de Japanners en masse naar Yo-Kai Watch 2, de tweede animatiefilm naar de gamesreeks.

Game, film, speelgoed - Yo-Kai Watch is duidelijk gemaakt om veel geld mee te verdienen, naar het voorbeeld van Pokémon. Beeld Level 5
Game, film, speelgoed - Yo-Kai Watch is duidelijk gemaakt om veel geld mee te verdienen, naar het voorbeeld van Pokémon.Beeld Level 5

Kaskraker?

In de Yo-Kai Watch-serie zijn er al meer dan 10 miljoen games verkocht voor de 3DS. Een spin-off, Yo-Kai Watch Busters, was vorig jaar de op een na beste verkochte titel in Japan, op de hielen van Monster Hunter X, en het derde spel in de reeks verschijnt in juli. De introductie van de games in Europa gaat gepaard met een golf aan merchandise en een tekenfilmserie, op de kinderzender Nickelodeon.

Een succes in Japan hoeft evenwel niet automatisch tot een kaskraker in Europa te leiden.

Liefhebbers van Pokémon zullen zich snel thuis voelen in de wereld van de Yo-Kai, losjes gebaseerd op Japanse mythologie - Yokai zijn bovennatuurlijke creaturen. In de game zijn het wezentjes met eigenaardige, brutale of ondeugende inborst.

Het verhaal begint met Nate/Katie die Whisper, een Yo-Kai met grote mond, uit een rots wordt bevrijd en uit dank hem een horloge schenkt, waarmee de held andere Yo-Kai kan zien. Daarop volgt een queeste door een herkenbare, uitgestrekte wereld, met zowel drukke winkelstraten en verlaten bergweggetjes, in een poging allerlei raadselachtige verschijnselen op te lossen.

null Beeld Level 5
Beeld Level 5

Verzameldrift

Yo-Kai Watch is duidelijk gemaakt voor de jonge doelgroep van 7 jaar en ouder, met hier en daar een opvoedkundige ondertoon. Zo legt de game uit waarom je ouders soms bekvechten en waarom het belangrijk is om vrienden te hebben. Het spelmechanisme, net als bij de Pokémon, draait om het strategisch inzetten van de juiste Yo-Kai in gevechten met andere wezentjes. Er zijn allerlei fijninstellingen mogelijk, middelen om gewonden op te lappen en er zijn items in te zetten om je zeskoppige team te versterken of de tegenstander te paaien.

Is het eenmaal knokken geblazen, dan zit je als gamer met de armen over elkaar. Dat is een van de verschillen met Pokémon en een van de grootste nadelen van Yo-Kai Watch, die tegelijkertijd de doelgroep niet zo zal storen. Er zijn genoeg nevenmissies te spelen, al is vaak lang onduidelijk wat je precies moet doen en waar je het een en ander kunt vinden. Dat de game in het Engels wordt gespeeld is geen groot obstakel.

De doelgroep zal ook kromliggen om de namen (Snotsolong, Wazzat) en de 'vaardigheden' of de karaktertrekken van sommige van de ruim 200 Yo-Kai. Wat te denken van een kat die is overreden en nu alles in het werk stelt om elke vrachtwagen die zijn pad kruist te laten van de weg te laten raken. Wat ze volledig zal ontgaan is het Fabeltjeskrant-gehalte van de game - alle verwijzingen naar de Japanse cultuur en conventies waarmee de draak wordt gestoken.

Yo-Kai Watch is een verworven smaak, iets waarmee je langzaam vertrouwd moet raken. Voor de Pokémon-fans is het na zestien games (Pokémon Sun en Pokémon Moon verschijnen in november) en negentien speelfilms (!) misschien zomaar een frisse wind, voor de liefhebbers van maffe, Japanse rollenspellen een prettig, wellicht niet perfecte kennismaking. De Yo-Kai Watch biedt in elk geval méér vermaak dan de meeste smartwatches.

null Beeld Level 5
Beeld Level 5

Yo-Kai Watch (Level-5 / Nintendo)¿
Uitgebracht voor de 3DS en 2DS¿
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder
(Er is een gratis demo beschikbaar)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden