Review

Game van de week: Mario & Sonic op de Olympische Spelen in Rio 2016

'Citius, Altius, Fortius' (sneller, hoger, sterker) is het motto van de Olympische Spelen. Dit jaar lijkt de leuze eerder 'gekker, doller, dwazer'. Is er een alternatief? Jazeker. Een virtuele versie.

Princes Peach is nog niet uitgezwommen en heeft toch al goud (op haar hoofd). Beeld Sega
Princes Peach is nog niet uitgezwommen en heeft toch al goud (op haar hoofd).Beeld Sega

Sportliefhebbers die ook graag gamen hadden de afgelopen kwart eeuw genoeg redenen om de bewerking van de Olympische Spelen met de mascottes van Nintendo en Sega links laten liggen. Mario & Sonic op de Olympische Spelen? Niemand kon die potsierlijke pastiche op het belangrijkste sportevenement ter wereld toch serieus nemen? Met een loodgieter, een egel, een draak en andere fantasiefiguurtjes die om het goud streden?

Goddank was er elke twee jaar ook een wél serieuze Spelen-simulatie, uitgebracht onder de vlag van het Olympisch Comité: zoals Barcelona 1992, Sidney 2000 en Beijing 2008.

Helaas voor de preciezen: de rekkelijken hebben de macht gegrepen. Geen realistische Rio 2016 dit jaar. De enige officiële videogame is Mario & Sonic op de Olympische Spelen in Rio 2016, mét loodgieter, egel en draak en daar moet de sportfan het maar mee doen (en een Wii U kopen, de enige console waarvoor de game is uitgebracht).

Of dat zo erg is, is een tweede. Want geef toe: zijn de Olympische Spelen zelf niet intussen tot een klucht verworden, met het Russische dopingsschandaal, de zika-mug, corruptie in Brazilië en een olympisch dorp met lekkende waterleidingen en wc's die je niet kunt doortrekken?

Loodgieter met snor versus egel zonder stekels. Beeld Sega
Loodgieter met snor versus egel zonder stekels.Beeld Sega
null Beeld Sega
Beeld Sega

Charme

Life imitating art, zoals de Engelsen zeggen. De gekte van Mario & Sonic is overgeslagen naar de werkelijkheid.

Zoals gebruikelijk beslaat de loodgieter-en-egel-versie van de Spelen maar een beperkt deel van de officiële disciplines: voetbal, rugby, strandvolleybal, BMX, 100 meter hardlopen, hink-stap-sprong, 100 meter vrije slag, boksen, ruitersport, turnen, 4 x 100 meter estafette, speerwerpen, boogschieten en tafeltennis.

Van een aantal van die sporten kun je je zonder ze te spelen afvragen of ze voor een computerspel geschikt zijn. Dat zijn de onderdelen die slechts vereisen dat je specifieke knoppen zo snel mogelijk indrukt, zoals het hardlopen en zwemmen. Speelbaarder zijn de disciplines die je vragen specifieke knoppen op de juiste tijd in te drukken. Dat alles overigens in wedstrijden die hooguit een paar seconden of, in het geval van teamsporten, een paar minuten duren.

Sportief heeft het allemaal nog minder om het lijf dan de Russische dopingbestrijding, maar Mario & Sonic op de Olympische Spelen in Rio 2016 heeft wel degelijk zijn charme. Er zijn dertig figuurtjes te spelen uit de Super Mario-stal en uit het Sonic-universum, naast je eigen Mii, je persoonlijke avatar op de Wii U. Sommige personages zul je in wedstrijden en duels moeten vrijspelen, en elk figuurtje heeft zijn eigen sterke en zwakke kanten. Wie met zijn Mii aantreedt, begint onderaan de sportieve ladder.

null Beeld Sega
Beeld Sega

Partygame

Er zijn maffe power-ups, rare buitelingen en bizarre tackles - kortom: ook deze sportieve schertsvertoning heeft een soort van doping, maar dan vermakelijk en niet stiekem. Het schijnt dat de ontwikkelaars de officiële lokaties hebben gekopieerd. De Brazilianen kunnen alleen maar hopen dat hun land zo'n vrolijke en vriendelijke uitstraling heeft op miljarden tv-schermen.

Mario & Sonic op de Olympische Spelen in Rio 2016 is toch vooral leuk op de onderdelen waarbij je met familieleden of vrienden (vier in totaal) op het veld of de sintelbaan verschijnt. Het is een party-game, eentje die de lol biedt die in het commerciële circus dat we de Spelen noemen allang is vervlogen. Pierre de Coubertin draait zich vanwege Rio in zijn graf om - maar als hij de loodgieter, de egel en de draak ziet: grinnikend.

Mario & Sonic op de Olympische Spelen in Rio 2016 (Nintendo/Sega)
Uitgebracht voor de Wii U (en in iets andere versie voor Nintendo 3DS)
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden