Review

Game van de week: Manhattan en mensdom gaan door de mangel in The Division

Schietspellen trekken zich nooit veel aan van juridische mores of gewetensnood. In Ubisofts The Division is de wereld helemaal van god los. Somber, rauw, wreed en op een bizarre manier vermakelijk - als game.

De strijd tussen de reguliere taxi's en Uber loopt de spuigaten uit in The Divisions New York. Beeld Ubisoft
De strijd tussen de reguliere taxi's en Uber loopt de spuigaten uit in The Divisions New York.Beeld Ubisoft

Het stof van het ingestorte World Trade Center in New York was in 2001 amper neergedaald of het Amerikaanse leger nodigde filmmakers uit met de vraag of ze nog onwaarschijnlijkere scenario's konden bedenken voor terroristische aanslagen. We kunnen maar beter voorbereid zijn op grotere gekken dan Osama Bin Laden, dachten ze op het Pentagon.

Misschien moeten de generaals ook maar eens hun licht opsteken bij de makers van computerspellen. De Franse gameuitgever Ubisoft bedacht voor zijn nieuwste game The Division een complot waarbij terroristen dollarbiljetten besmetten met het pokkenvirus en die in omloop brengen vlak voor Black Friday, de vierde dinsdag in november waarop in de VS de winkelwoede voor de kerstaankopen losbarst.

Het resultaat: miljoenen doden en heel het land in chaos, met criminele bendes en terreurgroepen die het openbare leven lamleggen.

Nacht en dag in The Division. Beeld Ubisoft
Nacht en dag in The Division.Beeld Ubisoft
null Beeld Ubisoft
Beeld Ubisoft

Straffeloos

De titel The Division slaat op een geheime, paramilitaire overheidsdienst die orde op zaken moet stellen. Dat gebeurt zonder scrupules: de leden van The Division schieten met scherp, zonder waarschuwing vooraf en zonder aanzien des persoons. Je zou denken dat ze in elk geval terroristen gevangennemen om ze hun plannen te ontfutselen, maar kennelijk is de regering dat stadium al voorbij.

Nou maken schietspellen zich nooit al te sappel om de Conventie van Genève of andere juridische en morele spelregels. Het gaat om punten scoren, waarmee betere wapens en andere uitrusting vallen te verdienen, of vaardigheden die je personage sterker maken in een steeds fellere strijd.

Maar The Division is volledig losgezongen van de moraal. Elke dode valt in een plas van bloed maar vooral in een wolk van cijfers, die aangeven hoe snel en secuur je de tegenstander over de kling hebt gejaagd. Het gaat minder dan van knal! dan van kassa! Er staat geen straf op het roekeloos om zeep leggen van wat ze in sommige militaire kringen wel nukubus noemen (nutteloze kutburgers).

Realistische sneeuw in The Division Beeld Ubisoft
Realistische sneeuw in The DivisionBeeld Ubisoft
null Beeld Ubisoft
Beeld Ubisoft

Rampenoefening

Wat allemaal niet betekent dat The Division geen uitstekend vermaak biedt. Als schietspel is het uitstekend geslaagd. De game doet een zwaar beroep op je tactische vermogens. Je kunt niet zomaar wild om je heen schietend een gevechtszone betredend. Je zult steeds tijdig dekking moeten zoeken en vanuit die positie het vuur openen op de vijand, een opponent die naarmate het spel vordert zich steeds minder gemakkelijk in luren laat leggen.

The Division is ook een game, ondanks een prima solo-stand, waarin je vooral online met andere spelers moet optrekken, om de tegenstander slim te omsingelen en vanuit de flanken naar de andere wereld te helpen. In de straten van Manhattan mag dan totale anarchie heersen, een team zal zijn zaakjes goed moeten plannen om niet voortijdig te sneven. Je kunt hopen dat je geluk hebt en op bruut geweld vertrouwen, maar zo'n strategie is niet tot het bittere eind vol te houden.

New York, of liever gezegd Manhattan, is ondanks zijn vervallen staat minutieus nagebouwd, met allerlei bekende lokaties als Grand Central Station, Times Square, de Flatiron Building en Rockefeller Center. Het spel zou goed kunnen dienen als rampenoefening voor overheden en hulpdiensten. Dag en nacht wisselen elkaar daadwerkelijk af in The Division en zelfs het weer kan je vooruitgang hinderen, met mistflarden of sneeuwstormen die het moeilijker maken om de vijand op de korrel te nemen.

Bestseller

The Division - voluit Tom Clancy's The Division - heeft allerlei records gebroken. In de eerste vijf dagen na de verschijning heeft de game 330 miljoen dollar opgebracht. The Division brak daarmee het record voor nieuwe gamestitel dat in 2014 werd gevestigd door Destiny, Activisions ruimteschietspel.

null Beeld Ubisoft
Beeld Ubisoft

Wrede grap

Wie eenmaal ver genoeg gevorderd is in de game, kan de Dark Zone betreden, een onderdeel waarin je als speler door andere spelers en computergestuurde slechterikken wordt opgejaagd, die je met alle liefde het hoekje om zullen hulpen om jouw buit in te pikken.

Als dat gebeurt haalt de game een wrede grap uit. Zo'n lijkenpikker wordt een 'rogue', voor iedereen zichtbaar op de kaart van het slagveld en met een prijs op zijn hoofd. Je kunt de Dark Zone vermijden, maar dan loop je de beste poet mis - een buit overigens die je per helikopter naar je thuisbasis zult moeten krijgen.

The Division is pijnlijk mooi en gruwelijk rauw. Laten we hopen dat er nooit iemand in een grot in Tora Bora op het idee komt om dit scenario in de praktijk uit te voeren.

The Division (Ubisoft Massive / Ubisoft)
Uitgebracht voor Windows, PlayStation 4 en Xbox One
Geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder (PEGI)

Het slagveld in kaart. Beeld Ubisoft
Het slagveld in kaart.Beeld Ubisoft
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden