Review

Game van de week: Evolve is het beste kat-en-muis-spel sinds Pac-Man

Turtle Rock Studios maakte in 2008 de briljante vier-tegen-een-miljoen-zombiesgame Left 4 Dead. In Evolve nemen we het op tegen monsters van wolkenkrabberformaat - of spelen we die en wordt de jager een prooi.

Peter van Ammelrooy
Hij doet niks hoor - alien met pretoogjes concentreert zich op prooi in Evolve. Beeld Turtle Rock Studios
Hij doet niks hoor - alien met pretoogjes concentreert zich op prooi in Evolve.Beeld Turtle Rock Studios

In 99 procent van de games speel je een mens die het opneemt tegen andere mensen, heksen, magiërs, zombies, draken of monsters (in de overige 1% ben je een Angry of Flappy Bird). Hoe vaak heb ik niet gedroomd hoe het zou wezen als je Godzilla uit Godzilla zou kunnen spelen? De alien uit Alien? Smaug uit The Lord of the Rings? De Kraken uit Pirates of the Carribean? De haai uit Jaws? Voldemort uit Harry Potter? Gargamel uit de Smurfen?

In Evolve komt die droom uit.

Evolve is een game bedoeld voor vijf spelers, waarvan er vier de menselijke bestrijders zijn van ongedierte op ongekende grote schaal en eentje een monster met de afmetingen van een kantoorflat. De bedoeling is duidelijk: de vier vechters moeten nauw samenwerken om het beest te vellen, het monster moet op eigen vernuft zijn vier kleine vijanden tegen elkaar uitspelen.

Caira, een van de twee vrouwelijke jagers in Evolve. Beeld Turtle Rock Studios
Caira, een van de twee vrouwelijke jagers in Evolve.Beeld Turtle Rock Studios

Rauwdouwers
Het strijdtoneel is Shear, een planeet waar de mensheid een kolonie heeft gesticht, net als elders in het heelal. Een buitenaards ras van vervaarlijke monsters loopt al die buitenposten onder de voet. De wereld roept de hulp in van vier rauwdouwers die de monsters de pas af moeten snijden, geheel volgens Hollywood-script waarin de grootste rampen altijd tot een goed eind worden gebracht door twee man en een halve paardekop (alsof er geen legers bestaan, en Joint Strike Fighters en de neutronenbom).

Zeker in het begin is het monster, waarvan er vier uitvoeringen zijn, de onderliggende partij. Hij kan sterker groeien door de andere fauna op te peuzelen of in nevenmissies basis verwoesten of energiebedrijven, maar tot die tijd moet een monster uit handen zien te blijven van zijn kleine, hinderlijk beweeglijke tegenstanders. Dat kan het monster doen door valse sporen achter te laten of juist helemaal geen pootafdrukken.

De menselijke vijand heeft vier achilleshielen. Dat wil zeggen: elke ploegmaat is een specialist en een squad heeft ze alle vier nodig. Het ene teamlid is een jager, de ander kan monsters tijdelijk klem zetten, de derde vormt de EHBO en een vierde is een ondersteunend lid. Een sluw monster zal eerst proberen om de hospik om te brengen en daarna de trapper. In beide gevallen slinken de overwinningskansen van de resterende teamleden sneller dan een sneeuwvlok op een tropische dag.

Brandend maagzuur is een universeel probleem, ook op de planeet Shear. Beeld Turtle Rock Studios
Brandend maagzuur is een universeel probleem, ook op de planeet Shear.Beeld Turtle Rock Studios

Drones
Het menselijke kwartet moet monsters opsporen aan de hand van fysieke aanwijzingen, gebroken takken in de jungle of klein wild dat zich plots uit de voeten maakt. Het kan ook kleinere prooidieren van een zender voorzien, zodat je weet in welke richting je het moet zoeken zodra een monster een van je levende peilbakens verorbert. Je kunt zelfs een drone de lucht insturen, om je teammaten te vertellen waar ze de vijand kunnen vinden.

Pas als je als monster in fase 2 of 3 terechtkomt, en dat kost heel veel bloed, zweet en tranen, slaat de balans naar zijn kant uit en draaien de rollen om. Niets bevredigender dan de kleine mensjes met een gerichte lel of stamp tot mensenmoes reduceren.

Meermansgames (multiplayer zeggen de kenners) zijn vaak meer geschikt voor wat ervaren spelers en Evolve vormt daarop geen uitzondering. De leercurve is steiler dan die van Left 4 Dead, de briljante vierspelers-versus-zombie-game waarmee Turtle Rock Studios zijn reputatie vestigde. Evolve kan ook met minder gamers worden gespeeld, en zelf solo. Dan neemt de computer de rol van de ontbrekende teamleden op zich - of die van het monster.

Vier tegen één - kunnen jullie wel? Beeld Turtle Rock Studios
Vier tegen één - kunnen jullie wel?Beeld Turtle Rock Studios

De hoge moeilijkheidsgraad daargelaten: 35 jaar nadat we kennismaakten met het happertje en de spookjes is Evolve is het beste kat-en-muis-spel sinds de geboorte van Pac-Man.

Evolve (Turtle Rock Studios / 2K Games)
Uitgebracht voor Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One
Geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden