Review

Game van de week: eeuwig op zoek in de jachtvelden van Hunting Simulator

De jachtsport heeft niet veel vrienden. Zouden geweer, lokfluit en hagel misschien door digitale varianten zijn te vervangen waardoor ze geen kwaad meer kunnen? Hunting Simulator doet een poging.

Buiten is het 36 graden, binnen zitten we virtueel te bibberen in Hunting Simulator. Beeld Neopica

De Britse premier Theresa May ging vorige maand de verkiezingen in met twee beloften: een bikkelhard afscheid van de Europese Unie én een parlementaire stemming over de herinvoering van de vossenjacht in het Verenigd Koninkrijk. Dat eerste moet nog maar blijken; van die tweede belofte ziet May vanwege haar gekrompen mandaat af.

Dat het verbod op de vossenjacht gehandhaafd blijft moet goed nieuws zijn voor de makers van Hunting Simulator, een 'game' die zichzelf aanprijst als een waarheidsgetrouwe simulatie van de jachtsport. Misschien kan deze 'sim' dienen als een schrale virtuele troost voor de Britten die het stof van hun jachtgeweer hadden geblazen.

In Hunting Simulator kan de jager twaalf van 's werelds bekendste jachtgronden verkennen, waar 37 diersoorten rondhuppelen. Elk schepsel beschikt weer over een eigen vermogen gevaar te zien, te horen of te ruiken weer anders. Er is een keuze uit zeventien realistische wapens, die vrijkomen naarmate de jager vordert. Wie steeds meer dieren weet om te leggen, krijgt ook een steeds rijker arsenaal voorgeschoteld aan hulpmiddelen die jager en opgejaagde bij elkaar moeten brengen, zoals lokfluitjes, lokmiddelen, poeder en zelfs een drone.

Beeld Neopica

Geduld

Een ingrediënt zal de jager zelf moeten inbrengen: een grote portie engelengeduld.

Want Hunting Simulator doet het predicaat 'waarheidsgetrouw' namelijk eer aan: het kan lang, héél lang duren voor je een prooi in het vizier krijgt en het kan nog langer duren voor je een voltreffer scoort. Het minste geluid, de minste beweging of zelfs maar een miniem vleugje mensengeur laat de dieren op de vlucht slaan en de game geeft weinig visuele aanwijzingen die de jacht zouden vergemakkelijken.

De omgevingen zijn omvangrijk: geschrokken dieren mijlenver kunnen vluchten, waardoor je weer kilometers moet afleggen voor je weer kunt aanleggen. Zonder dat er al te veel andere dingen vallen te doen in de bergen van Colorado of de toendra's van Canada. Mooi nagemaakt al die natuur, dat dan weer wel. Net als het geluid, dat je helpt om doelwitten op te sporen.

Waarheidsgetrouw betekent ook dat je je vizier nooit helemaal stil kunt houden, dat je rekening moet houden met de afstand tot je bewegende prooi. In deze simulator kan het ook donker worden en gaan regenen, wat de jacht er ook niet eenvoudiger op maakt.

De dieren in Hunting Simulator hebben verder de onhebbelijke gewoonte om vaak niet terug te keren naar vaste graas- of drinkplekken.

Beeld Neopica

Doelwit

Het spel beoordeelt je score op hoe 'netjes' je een prooi omlegt, volgens de erecode van jagers dat een dier niet nodeloos moet lijden onder de jacht. Je score hangt af van de afstand tot de prooi, het gewicht ervan en of je vitale lichaamsdelen raakt - het hart levert meer punten op dan een voltreffer in de hersenen of de longen. Een maagschot maakt de buit waardeloos: voor zo'n bloedbad krijg je puntenaftrek. Die krijg je ook als je het verkeerde kaliber kogels gebruikt of als je een neergeschoten dier niet opspoort en claimt.

Het lijkt alsof de Belgische makers van Hunting Simulator zich bij voorbaat tegen kritiek hebben ingedekt. Bij een voltreffer volgt de camera de kogel op de baan die hij aflegt, maar enkele meters voor hij zijn doel bereikt vervaagt het beeld en zie je daarna het doelwit met een klein rood vlekje op zijn huid weglopen. Let wel: er zijn scherpschutterspellen met menselijke doelwitten waarin het er veel erger toegaat.

Technisch is deze jachtsimulator niet volmaakt. Van takken aan bomen zien we van dichtbij de digitale plaknaden zitten als en delen van het landschap deinen lichtjes, als een soort heel lokaal aardbevinkje. Maar als alternatief voor de echte jacht? Recht in de roos.

Hunting Simulator (Neopica / Bigben Interactuve)
Uitgebracht voor PC, Xbox One, PlayStation 4
Geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder (PEGI)

Beeld Neopica
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden