Review

Game van de week: een vrolijk handgemeen met vuisten aan veren in ARMS

Prachtige console, jammer van het magere aanbod in games, luidde de klacht over Nintendo's Switch drie maanden terug. Een kolderiek knokspel, ARMS, brengt daar met rake klappen - wham! pats! boem! - verandering in.

Maar hoe krabt-ie aan zijn neus? Onbeantwoorde levensvragen in ARMS. Beeld Nintendo
Maar hoe krabt-ie aan zijn neus? Onbeantwoorde levensvragen in ARMS.Beeld Nintendo

Hoe lang is de lange arm van de wet eigenlijk precies? Een metertje of tien, vijftien maximaal, schatten we in. Hoe we dat weten? Dankzij Nintendo's jongste game voor zijn nieuwe spelcomputer: ARMS.

In ARMS treedt een politieman aan, Byte, die net als alle figuren in de game op een dag wakker werd met armen in de vorm van een soort springveren. Dat stelt Byte in staat om van een afstandje doffe dreunen uit te delen aan wetsovertreders. Niet dat Byte zijn bijzondere 'gave' daarvoor gebruikt: hij doet mee aan toernooien waarin hij knokt tegen andere personages met dezelfde bionische extensie.

ARMS is het antwoord van Nintendo op de vecht- of beat-them-up-klassiekers als Tekken en Street Fighter. Daarin stappen steeds twee (of vier) kleurrijke vechtjassen in een arena om elkaar vervolgens tot moes te slaan en te schoppen, in een cartooneske orgie van boksen, judo, karate, pencak silat, taekwondo en andere vechtsporten.

null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo

Slapstick

ARMS voor de Switch-spelcomputer is vanzelfsprekend een antwoord op z'n Nintendo's: dus nog kolderieker dan de coventionele beat-them-up - vandaar de bokshandschoenen aan springveren. En niet alleen bokshandschoenen. Spelers kunnen hun vechtjas uitrusten met de meest uitzinnige wapens en met negen bijzondere elementen, zoals 'ijs' dat een tegenstander tijdelijk bevriest zodat je hem zonder weerstand een oplawaai kunt verkopen.

Dat arsenaal aan wapens en elementen vervangt in ARMS het fundament dat je onder klassieke vechtgames aantreft. In Tekken en Street Fighter leer je je tegenstander te verslaan door een reeks van klappen en trappen aan te wenden die rivalen in het stof laat bijten.

Als je zo'n traditionele combo (een afkorting van combinatie) opschrijft, met letters en cijfers die aangeven welke ledematen welke beweging uitvoeren als je de juiste knoppen indrukt, ziet het eruit als de notatie van een schaakmatch. Een beat-them-up tot de puntjes beheersen is hard werken.

ARMS daarentegen pak je moeiteloos op, dankzij die vervanging van de combos door wapens en elementen. En dankzij de besturingspookjes (Joy-Cons) van de Switch die door middel van bewegingssensoren jouw klappen en zwaaien omzetten in dreunen en zwiepen op het scherm. Er vallen niet zo bar veel bewegingen te leren, dus ook minder getrainde spelers staan al snel al hun mannetje.

null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo

Rijp

De hele kunst van wachten, kijken en tactisch toeslaan is een waar genot in ARMS, net als het halverwege een uithaal de route van je bokshandschoen of ander wapen verleggen - ook omdat de armen met een korte vertraging hebben op weg gaan naar hun doel. Opnieuw valt op dat de Joy-Cons vrij secuur werken, anders dan de besturingspookjes van de Wii, de verre voorganger van de Switch, waarmee spelers vaak maar letterlijk een slag in de lucht sloegen.

Er is een 'plaza', een soort testbaan waar je je vaardigheden kunt aanscherpen, er is een online-toernooi en wie het zichzelf moeilijk wil maken, of ARMS met drie vrienden wil spelen, geeft eenieder een besturingspookje en laat ieder zijn eigen springveerarm bedienen. Er is geen verhaal of plot van betekenis, en we krijgen nooit antwoord op de vraag hoe de ARMS-personages in hun neus peuteren of hun bips afvegen.

ARMS laat wel nog maar eens zien hoe riskant voorspellen is, vooral als het om de toekomst gaat. Bij de introductie van de Switch in maart van dit jaar roemden we de hardware, maar oordeelden ook dat er over een jaar pas genoeg leuke games voor Nintendo's nieuwste zouden zijn. Met ARMS, maar ook een game als Mario Kart 8 Deluxe en over een maandje Splatoon 2 is dat 'jaar' rap voorbijgegaan.

ARMS (Nintendo)
Uitgebracht voor Switch
Geschikt bevonden voor 12 jaar en ouder (PEGI)

null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden