Review

Game van de week: één reden waarom je Grand Theft Auto V nog een keer moet spelen

Rockstar Games levert een nieuwe uitvoering af van het spel dat niet meer te verbeteren leek: Grand Theft Auto V. Maar Los Santos en de drie hoofdrolspelers ondergaan een indrukwekkende metamorfose.

Peter van Ammelrooy
De nieuwe editie van GTA 5 heeft nog meer bits om op te blazen. Beeld Rockstar
De nieuwe editie van GTA 5 heeft nog meer bits om op te blazen.Beeld Rockstar

Stel: je maakte vorig jaar de game van het jaar. Je wilt die titel ook uitbrengen voor de nieuwe generatie spelcomputers, de Xbox One en PlayStation 4. Maar je weet ook dat iedereen die het spel al heeft gespeeld voor wat meer pixels en polygonen niet nog eens 50 tot 60 euro gaat neertellen. Laat staan een nieuwe, dure spelcomputer aanschaft.

Dus wat deed Rockstar Games?

Dat bedrijf bracht Grand Theft Auto V uit voor de Xbox One en PlayStation 4, met meer beeldpunten en beeldlijnen, maar voegde er ook een nieuw perspectief aan toe - voor GTA V én de serie: de eerstepersoonsblik. Je kunt in de jongste editie van GTA V letterlijk door de ogen van de boeven de wereld inkijken, in plaats van dat je de criminelen als een soort cameraman vanaf een afstand aanschouwt.

Het is een meesterlijke zet.

De zon schijnt harder in de nieuwe editie van GTA V. Beeld Rockstar
De zon schijnt harder in de nieuwe editie van GTA V.Beeld Rockstar

Spelen alsof je in het lichaam zit van een crimineel, waarbij je alleen je handen ziet (die knuppels, geweren of vrouwennekken omklemmen) maakt dat je je handelingen letterlijk met andere ogen bekijkt.

Het is toch anders als je een personage, zichtbaar in beeld, de schuld van allerlei gruwelijks in de schoenen kunt schuiven dan dat je je persoonlijk verantwoordelijk gaat voelen voor wat zich op het scherm voltrekt. Je bent niet langer de gewelddadige poppenspeler, een krankzinnige avatar, maar de geweldpleger.

De martelscène, waar vorig jaar zoveel om te doen was, beleef je nu heel anders.

Je kunt ook makkelijk schakelen tussen de first-person- en de third-person-view, wat soms ook de problemen met het camerastandpunt oplost.

Vanzelfsprekend heeft ook de rest van de wereld van GTA V een metamorfose ondergaan. Hij is rijker aan detail geworden, er groeit meer groen, er lopen meer beesten rond, alles heeft scherpere trekken gekregen. Los Santos, een Erszatz-Los Angeles, is een levende stad geworden. Zelfs de radiostations hebben een upgrade gekregen, met meer songs die zijn af te spelen en vers geleuter van de dj's.

Verder, hoger, sneller is het devies in GTA 5.2.0 Beeld Rockstar
Verder, hoger, sneller is het devies in GTA 5.2.0Beeld Rockstar

GTA V 2.0 is ook uitgebreid met nieuwe missies en voertuigen en een berg nieuwe content voor wie zich al eens heeft gewaagd aan het online-deel van de game.

Nog steeds is GTA een boevensimulator, bevolkt door zware jongens en kleine krabbelaars, hoeren en junkies, corrupte politieagenten en sjoemelende zakenlieden, waar je uren, dagen, weken het rechte pad kunt bewandelen. Zonder een schot te lossen. Zonder een lijntje coke op te snuiven. Zonder een joyride.

Nog steeds bestaat het spel (voor volwassenen) voor het grootste deel uit missies waarbij je als een van drie protagonisten naar een ander deel van de stad rijdt, waar je een drugbaron een lesje leert en daarna achterna wordt gezeten door de politie. Als een rode draad lopen een aantal overvallen door de game, die steeds complexer worden.

Wie dacht dat hij al klaar was met Michael, Trevor en Franklin wacht met de nieuwe editie een verrassing. Wie Michael, Trevor en Franklin nog niet had ontmoet wacht een nog grotere verrassing.

null Beeld Rockstar
Beeld Rockstar

Grand Theft Auto V (Rockstar Games / Take-Two Interactive)
Uitgebracht voor PlayStation 4 en Xbox One, voor Windows eind januari
Geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden