Review

Game van de week: een boekhoudkundig sprookje in The Legend of Zelda

Niemand kan Citizen Kane opnieuw verfilmen, maar meesterlijke games beleven remake op remake. Zoals Majora's Mask, een klassieker van vijftien jaar oud. Nu in 3D.

Peter van Ammelrooy
Majora's Mask is van een betoverende schoonheid Beeld Nintendo
Majora's Mask is van een betoverende schoonheidBeeld Nintendo

Niet het zwaard is het machtigste wapen in The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D, of het schild, noch tovermaskers, toverfluit, toverdrank, teleporterende uil of de Lens van de Waarheid waarmee je verborgen voorwerpen, doorgangen en wezens kunt zien. Het wapen dat je het meest zult inzetten om te voorkomen dat de maan het rijk van Termina verplettert is... een taakplanner.

Echt waar: als Link, de kleine held uit zo veel Zelda-avonturen, ben je in Majora's Mask 3D een halve boekhouder, in een sprookjeswereld. Een die nauwgezet moet bijhouden welke opdrachten en uitdagingen hij op zich neemt en wie hij moet tevreden stellen om binnen drie dagen een armageddon (en zijn eigen ondergang) te voorkomen.

De titel van deze game had ook kunnen luiden The Legend of Zelda: Link's Excel Sheet. En toch, en toch en toch: deze Zelda is van een zeldzame schoonheid.

null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo
null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo

De fans van deze langlopende gamereeks wisten dat natuurlijk al. Want Majora's Mask 3D is een verbeterde heruitgave van de game die in 2000 het licht zag en toen al door de recensenten werd gerekend tot een van de hoogtepunten uit Nintendo's oeuvre. In tal van erelijstjes staat Majora's Mask vermeld als de beste game ooit - vaak alleen maar verslagen door Ocarina of Time, een Zelda-game van twee jaar eerder. Maar goed: dat spel wordt vaak weer het games-equivalent genoemd van Citizen Kane.

Met het meesterwerk van Orson Welles heeft Majora's Mask gemeen dat de toon dreigend is en de stemming duister. Bij zijn zoektocht naar een verloren vriend wordt Link door de Skull Kid, een irritant schoffie, vervloekt en verandert hij in een plantaardig wezen (de overeenkomst met de erwt-spuwende planten uit een andere game bestaat niet alleen in onze beleving). Om de vloek te doorbreken en de ondergang van Termina te verhinderen moet Link tal van queesten voltooien, puzzels oplossen en vijanden verslaan.

Hoofd- en nevenmissies zijn met elkaar vervlochten. Door te voldoen aan het verzoek van de ene passant, zoals een handelaar in maskers die door de Skull Kid is beroofd, kan Link zaken gedaan krijgen elders in Termina, een trits uitdagingen die uiteindelijk moeten culmineren tot het herstel van het evenwicht en vrede in het mysterieuze rijk.

null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo

En dat allemaal in drie dagen, hoewel Link door muziek te maken op de ocarina (een fluit) de tijd voor- en achteruit kan spoelen. Dat was in het origineel niet mogelijk, waardoor de speler na elke mislukte spelronde hetzelfde scenario moest doorlopen, als Bill Murray in Groundhog Day.

Ook de mogelijkheden om je vorderingen op te slaan verbeterd. In het origineel moesten spelers altijd terugkeren naar het einde van hun eerste dag, nu zijn er standbeelden van uilen te vinden waar de gamer een adempauze kan inlassen.

De toevoeging 3D maakt duidelijk dat het spel is aangepast voor de driedimensionale weergave op de Nintendo 3DS. Deze Majora's Mask maakt ook gebruik van de nieuwe besturingsmogelijkheden die de New 3DS biedt, de nieuwe uitvoering van de portable van de Japanse fabrikant.

Toen Nintendo vier jaar geleden een remake in 3D uitbracht van The Legend of Zelda: Ocarina of Time hielden fans pleidooien en petities om voor eenzelfde heruitgave van Majora's Mask. De Japanners hebben lang de boot afgehouden. Geheel onterecht: Majora's Mask 3D is een indrukwekkende mijlpaal.

null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo

The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D (Nintendo)
Uitgebracht voor de 3DS, 2DS en New 3DS (het originele spel is speelbaar in de Virtual Console van de Wii / Wii U)
Geschikt bevonden voor 12 jaar en ouder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden