Review

Game van de week: de kolderieke kosmos van LEGO Star Wars: The Force Awakens

Terwijl de films met elke nieuwe episode onverteerbaarder werden, bleven de LEGO-parodieën op Star Wars meer dan het spelen waard. Geldt dat ook voor de blokkerige bewerking van The Force Awakens?

Peter van Ammelrooy
Harrison Ford ziet er in LEGO Star Wars: The Force Awakens opvallend jeugdig uit voor een acteur van voor in de zeventig. Botox? Of blokjes? Beeld Traveller's Tales
Harrison Ford ziet er in LEGO Star Wars: The Force Awakens opvallend jeugdig uit voor een acteur van voor in de zeventig. Botox? Of blokjes?Beeld Traveller's Tales

Een van de eigenschappen die de latere episoden van de Star Wars-saga - The Phantom Menace (1999), Attack of the Clones (2002) en Revenge of the Sith (2005) - ongelooflijk onverteerbaar maakten is het volledige gebrek aan humor. De dit jaar verschenen The Force Awakens is ook niet bepaald een lachebekje, maar bevat in elk geval genoeg kolderieke elementen om de vertoning van twee uur en 16 minuten volledig uit te zitten.

Humor redt ook de LEGO-gameversie van The Force Awakens.

Niet dat we over de grond rolden van het lachen, maar kleine komische elementen doen hun werk, zoals Darth Vader die snotterend kijkt naar een kindertekening van Luke Skywalker met papa als stokkenpoppetje (wie de humor daarvan ontgaat heeft sinds 1977 onder een hele zware steen doorgebracht).

Dat geldt ook voor de robot BB-8 die in het heet van de strijd begint te voetballen en de plastic badeendjes die onverwacht en zonder aanleiding opduiken op de planeet Jakku.

undefined

Chewie...we're home! Beeld Traveller's Tales
Chewie...we're home!Beeld Traveller's Tales
null Beeld Traveller's Tales
Beeld Traveller's Tales

Gastrol

De andere zijde van de medaille is dat LEGO Star Wars: The Force Awakens amper afwijkt van de formule die Traveller's Tales in 2005 bedacht voor zijn eerste LEGO-parodie op een Hollywood-kaskraker. Niet toevallig was het de tweede Star Wars-trilogie die als eerste door de Britten werd bewerkt. Daarna nam Traveller's Tales ook Harry Potter, Pirates of the Caribean, Batman, The Hobbit, The Lord of the Rings, Marvel Avengers en Indiana Jones onder handen.

Ook in LEGO Star Wars: The Force Awakens mogen we dus weer objecten, figuurtjes en decors afbreken en uit Lego-steentjes nieuwe elementen bouwen. De game volgt het verhaal van de film vrijwel op de voet, met hier en daar wat grappige intermezzo's. Nieuw zijn de secties met vuurgevechten waarin we net als in Gears of Wars vanuit dekking tegenstanders op de korrel nemen.

Het universum van LEGO Star Wars: The Force Awakens wordt bevolkt door zo'n 200 figuren uit de film, hier en daar met de stemmen van de echte acteurs, inclusief Harrison Ford en Daisy Ridley. Er is zelfs een cameo (gastrolletje) van de regisseur van episode 7, J.J. Abrams.

undefined

Gastrolletje voor regisseur J.J. Abrams. Beeld Traveller's Tales
Gastrolletje voor regisseur J.J. Abrams.Beeld Traveller's Tales

Rambo

Er valt veel te ontdekken in LEGO Star Wars: The Force Awakens, maar de plezierigste conclusie is dat game-ontwerpers erin slagen goede spellen te maken van films. Zo hadden we eind vorig jaar Star Wars: Battlefield dat heerlijk wegspeelt, hoewel Electronic Arts kennelijk uit tijdsnood dicht bij het script bleef van de tweede filmtrilogie. En datzelfde gaat op voor Disney Infinity 3.0 Star Wars, waarvan het eeuwige zonde is dat Disney besloten heeft om de productie van zijn toys-to-life-games te staken. Het huwelijk tussen film en games heeft heel wat dieptepunten gekend. Met Rambo: The Video Game in 2014 als absolute dieptepunt.

LEGO Star Wars: The Force Awakens heeft helemaal geen last van de Hollywood-vloek. Om met Darth Vader te spreken: 'The Force is strong with this one'.

LEGO Star Wars: The Force Awakens (Traveller's Tales / Warner Bros.)¿
Uitgebracht voor iOS, Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Nintendo 3DS, PlayStation Vita, Wii U
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden