Review

Game van de week: Bwaaahh!! Konijnen stelen de show in Mario + Rabbids

Nintendo en Sega brachten ooit met succes de werelden van hun mascottes Super Mario en Sonic bij elkaar, voor de Olympische Spelen. Maar wat hebben de Raving Rabbids van Ubisoft te zoeken in het Paddestoelenrijk? Een soort schaken, en scheten natuurlijk.

Peter van Ammelrooy
Super Mario met vuurwapens? Beeld Ubisoft
Super Mario met vuurwapens?Beeld Ubisoft

Personages uit games komen zelden bij elkaar over de vloer. Je zult Trevor Philips (1) niet op de vuist zien gaan met Lincoln Clay (2) of poker spelen met Kazuma Kiryu (3). Terwijl Grand Theft Auto V (1), Mafia III (2) en Yakuza (3) toch alle drie hedendaagse misdaadverhalen zijn.

De meeste cross-overs, zoals de uitstapjes van gameshelden naar elkanders universum worden genoemd, behelzen optredens als bijrol in vechtgames. Of in de Olympische Spelen - zie de al jarenlange, vruchtbare samenwerking tussen Nintendo en Sega onder de vlag van Pierre de Coubertins ideaal.

Toen vorig jaar uitlekte dat Nintendo en Ubisoft samenspanden om Super Mario en de Raving Rabbids bij elkaar te brengen in één game, fronsten veel wenkbrauwen. Wat in hemelsnaam hadden de Japanse loodgieter en de Franse konijnen gemeen, afgezien van het feit dat ze beiden in een onbegrijpelijk brabbeltaaltje communiceren?

Niets, luidt het antwoord nu Mario + Rabbids Kingdom Battle is verschenen, en het maakt geen drol uit. Dit is weer zo'n game waarvoor je een Switch wilt hebben, de nog jonge console van Nintendo die langzaam vlees op de botten begint te krijgen.

Eindbaas operahaas Beeld Ubisoft
Eindbaas operahaasBeeld Ubisoft
Vuurgevecht bij de O.K. Corral - in nieuwe stijl. Beeld Ubisoft
Vuurgevecht bij de O.K. Corral - in nieuwe stijl.Beeld Ubisoft

Laserstralen

Mario + Rabbids Kingdom Battle is een tactisch slagveldspel en in veel opzichten de 'kinderversie' van de Xcom-games. Die laten zich best omschrijven als een soort schaak, met als grote verschil dat je niet een pion verzet, maar drie of vier, voordat je tegenstander aan de beurt is. Dat en een hele hoop, kogels, laserstralen en explosies.

In Mario + Rabbids Kingdom Battle kan de speler steeds een aantal zetten doen op een begrensd slagveld, net als een schaakbord in kleinere velden opgedeeld. In zo weinig mogelijk zetten moet hij zijn team van vier leden zodanig positioneren dat ze hun tegenstanders verslaan of verzwakken.

Er is keuze tussen vier figuren uit de wereld van Super Mario (de loodgieter zelf, Luigi, Peach en Yoshi) én een kwartet naar Mario-personages getransformeerde Rabbids. Ieder personage heeft zijn eigen kwaliteiten. Ieder figuurtje kan een enkel schot lossen.

Bij elke zet wordt aangegeven hoeveel procent kans die op een voltreffer geeft. In Xcom loopt dat percentage van nul tot honderd, in Mario + Rabbids Kingdom Battle is de kans 0%, 50% of 100% - een van de aanpassingen die de game beter speelbaar maakt voor gamers die Xcom net een tikkeltje te ingewikkeld vinden. (Dat zijn er veel, overigens).

Je moet je zetten dus tactisch plannen, ook met het oog op de schade die je team bij een aanval kan oplopen. Een te sterk afgematte ploeg haalt de eindstreep niet.

null Beeld Ubisoft
Beeld Ubisoft

Operahaas

Blijft de vraag wat precies de meerwaarde is van deze gelegenheidscoalitie van de wereld van het Paddenstoelenrijk en die van de maffe, scheten latende konijnen. Die ligt 'm waarschijnlijk in het feit dat alleen de Rabbids een verhaal mogelijk maken waarbij wartaal brabbelende konijnen in een wasmachine door tijd en ruimte reizen en de eindbaas een kolossale operahaas is die de draak steekt met Super Mario.

En dit: Super Mario is in al zijn duizend-en-één eerdere belevenissen altijd een brave borst gebleven. De anarchistisch Rabbids laten zien wat er zou kunnen gebeuren als Nintendo de teugels iets zou laten vieren. Bwááhhh!!

Mario + Rabbids Kingdom Battle (Ubisoft Milan, Paris / Ubisoft)
Uitgebracht voor de Nintendo Switch¿
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder (PEGI)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden