Review

Game van de week: Battlefield 1, terug in de tijd en toch een stap vooruit

Er klonk vooraf kritiek op de keuze van de Eerste Wereldoorlog als decor voor de nieuwe Battlefield-game. Het is een van de beste uit de serie geworden.

Nieuwe technologie anno 1918 in Battlefield 1. Beeld DICE

In 2012 stierf de laatste Brits veteraan uit de Eerste Wereldoorlog. Florence Green uit Norfolk overleed twee dagen voor ze 111 zou zijn geworden. Ze was 17 jaar toen ze het leger inging, in september 1918. Twee maanden later zwegen de wapens en waren er zestien miljoen doden begraven.

Wat zou Florence Green hebben gevonden van Battlefield 1?

Vanaf het moment dat bekend werd dat de nieuwe aflevering van de Battlefield-reeks zich zou afspelen tegen het decor van de Eerste Wereldoorlog is er kritiek geweest op de Zweedse ontwikkelaar DICE. De oorlog van 1914 - 1918 was te gruwelijk geweest om te dienen als schiettent, zo vallen de bezwaren samen te vatten.

Alsof niet elke oorlog zijn gruwelijkheden kent. Alsof de ene verschrikking erger is dan de ander - dat je kunt zeggen dat de Amerikanen die op Omaha Beach landden in 1944 minder hebben geleden dan de soldaten die als ratten in de val van Verdun zaten.

Beeld DICE

Duizend doden

Algemener is het bezwaar dat games, en in het bijzonder een schietspel als Battlefield, een lastig vehikel zijn om oorlogsgruwelen te verbeelden. Zelfs in een 'realistische' game als This War of Mine, waarin je burgers speelt die klemzitten tussen strijdende partijen, gaat uiteindelijk toch om punten scoren, hoe schrijnend de taferelen ook zijn.

Battlefield 1 voldoet volop aan de historische beeldclichés van de Eerste Wereldoorlog, met zijn loopgraven, de modder, het gifgas, de tanks, de vlammenwerpers, de volkomen kapotgeschoten slagvelden en de fog of war, waarin vriend en vijand amper zijn te onderscheiden. Battlefield 1 is ook behept met de kwalen van veel oorlogsgames, met soldaten die lange tijd dodelijke verwondingen overleven, met even onrealistische wapens en dialogen van bordkarton.

DICE heeft er goed aan gedaan om de speler niet in één rol te drukken. We sterven in Battlefield 1 een duizend doden. In de eerste minuten van de game mogen we dat letterlijk nemen. 'Wat volgt is de strijd aan het front', zegt het spel, 'we verwachten niet dat je het overleeft.' Iedere keer dat we sneuvelen verschijnt er een andere naam in beeld, een ander geboortejaar en een ander sterftejaar: 'Philip Hempstead, 1889 - 1918'. 'Otto Johnson, 1895-1918'.

Beeld DICE

Tanks

Het hoofdverhaal in Battlefield 1 is opgedeeld in zes stukken, waarin we een aantal missies voltooien in een steeds ander militair specialisme, van infanterist tot vliegenier, en met een andere nationaliteit, van Brit tot Arabier. Het is een slimme manier om zo veel mogelijk verschillende vormen van oorlogsvoering te beleven en geloofwaardiger dan dat we aan alle fronten zouden vechten als een enkele supersoldaat, van alle markten thuis.

Nu beleven we de verschrikkingen van zes individuen na de oorlog, als ze terugkijken op hun kleine aandeel in de geschiedenis, net als de veteraan die herinneringen ophaalt aan zijn bijzondere missie in Spielbergs Saving Private Ryan.

Die geloofwaardigheid gaat niet op voor alle facetten van het spel. De wapens die we hanteren voelen niet overdreven anders aan dan de wapens die we in handen krijgen gedrukt in oorlogsgames die zich afspelen in modernere tijden of zelfs in de toekomst. Dat geldt ook voor vliegtuigen en tanks, die precies honderd jaar geleden in de Eerste Wereldoorlog hun debuut beleefden en waarvan het strategische voordeel uiterst beperkt bleek. In Battlefield 1 zijn ze even wendbaar als betrouwbaar.

Beeld DICE

Duiven

Er gebeurden krankzinnige dingen tijdens The Great War, maar de missie War Pigeons is idiotie zoals die alleen in een game kan bestaan: probeer een duif te vangen en die met een bericht weer los te laten, terwijl teamgenoten voorkomen dat je voor je raap wordt geschoten. Daar is weinig realistisch aan, hoewel als spelelement behoorlijk geslaagd. Wat voor de hele game geldt: een van de beste van de serie, met veel briljante momenten afgewisseld met perioden van middelmatigheid.

Wat Florence Green zou hebben gevonden van Battlefield 1? Misschien niet zo veel. Maar Green kwam ook niet verder dan een Engelse officierskantine.

Battlefield 1 (DICE / Electronic Arts)
Uitgebracht voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.
Geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden