Gaan we nog goed? Mieren sturen om de beurt even bij

Wanneer een groepje mieren de taak heeft om een groot stuk eten naar het nest te slepen, stellen sommige van hen zich op als verkenner en wijzen de weg, zagen Israëlische onderzoekers.

Dirk Waterval
Een navigatormier duwt gevonden voedsel de juiste kant op. Beeld Nature Communications
Een navigatormier duwt gevonden voedsel de juiste kant op.Beeld Nature Communications

Verkeersleiding is geen overbodige luxe bij de diertjes. Doordat ze soms met tien tot honderd soortgenoten aan hetzelfde stuk eten sjorren, zien ze niet altijd waar ze heen lopen. Sommige mieren laten het eten even los, en proberen zo overzicht van de situatie te krijgen. Zo zien ze in welke richting ze nu lopen, en waar het nest zich ook al weer bevond.

Wanneer de navigatormier terugkomt met zijn nieuw vergaarde kennis, begint hij het gevaarte in de juiste richting te trekken, schreven de onderzoekers van het Weizmann Institute of Science deze week in Nature Communications. De rest bemerkt de subtiele koerswijziging en voegt zich ernaar.

Als ze een tijdje in de nieuwe richting lopen kan het zijn dat ze weer afdwalen. Opnieuw verlaat een mier dan de groep om te kijken waar ze heen moesten.

In het onderzoek moesten in totaal vijf mierenkolonies een cornflake naar huis slepen. Middels een videoanalyse van 98 experimenten zagen de wetenschappers hoe de rolverdeling in elkaar stak. De onderzochte miersoort heet in het Engels de Longhorn crazy ant, zo genoemd vanwege hun opvallend lange antennes. Hij komt over bijna heel de wereld voor. Soms worden ze ook in Nederland opgemerkt bij de inspecties van import van planten en voedingsmiddelen.

'Leuk om te zien', zegt bioloog en mierendeskundige André van Loon van Naturalis. 'Hoe ze samen zo'n groot stuk voedsel verslepen, dat wisten we niet precies.' De meeste mieren trekken het voedsel in de richting die al was ingeslagen. 'Blijkbaar vindt de sturing plaats door individuen die steeds een kortstondig effect van zo'n tien seconden op de richting van het versleepte object uitoefenen.'

Mieren bij houten rad. Beeld Nature Communications
Mieren bij houten rad.Beeld Nature Communications

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden