Fysici behouden eigen positie

De Nederlandse natuurkundigen behouden een relatief zelfstandige positie bij het beheren en financieren van het onderzoek in hun eigen discipline....

Dat is vorige week overeengekomen na langdurige onderhandelingen. Het akkoord betekent dat NWO, een instelling die voor het ministerie van Onderwijs wetenschappelijk onderzoek beoordeelt en financiert, per 1 april volledig is gereorganiseerd.

Twintig wetenschappelijke stichtingen voor afzonderlijke vakgebieden zijn met ingang van 1 april opgeheven. Onderzoekers moeten hun aanvragen voor financiering in het vervolg voorleggen aan breed samengestelde gebiedsbesturen.

Natuurkunde vindt een plaats in een bestuur met wiskunde, informatica en sterrenkunde. Maar vastgesteld is dat individuele fysici hun plannen alleen met FOM bespreken. FOM adviseert daarna het gebiedsbestuur.

In ruil voor de behouden zelfstandigheid brengt FOM het beheer van zijn eigen onderzoeksinstituten onder direct bestuur van NWO. Die scheiding schept meer helderheid bij het toekennen van geld aan onderzoekers binnen die instituten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden