Fruitvlieg weet hoe laat het is

Dit is het wetenschapsnieuws van deze week.

Door onze wetenschapsredactie
null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Ongelijk van frauderende Poldermans nu echt bewezen

Veel hartpatiënten die voor een operatie bètablokkers krijgen, hebben geen lagere maar juist een hogere kans om te overlijden. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers na onderzoek onder ruim 300 duizend patiënten die een operatie ondergingen aan iets anders dan hun hart. De resultaten, gepubliceerd in vakblad JAMA, betekenen het definitieve demasqué van de Rotterdamse hoogleraar Don Poldermans, die beweerde dat hartslag verlagende medicatie het risico van een operatie juist verkleint. Op basis van zijn studies werden internationale richtlijnen opgesteld. Poldermans werd in 2011 ontslagen omdat hij onderzoeksdata had gemanipuleerd. De richtlijnen zijn vorig jaar aangepast.

Weten hoe laat het is? Vraag het aan een vlieg

Dat muizen en bijen weten hoe laat het is, was al bekend. Nu blijken ook fruitvliegjes onderscheid te kunnen maken tussen de ochtend en de middag. Ze zijn in staat verband te leggen tussen een beloning en een bepaald deel van de dag. Duitse onderzoekers gaven hongerige vliegen suiker en lieten diezelfde beloning gepaard gaan met twee verschillende geuren: 's morgens was dat menthol en 's middag paddestoelengeur. Na twee dagen werd de geurvoorkeur van de diertjes getest. De vliegen bleken hun voorkeur in de loop van de dag aan te passen. Vliegen die 's morgens waren getest, gaven de voorkeur aan menthol, soortgenoten die 's middags waren beproefd, hadden liever paddenstoelengeur. 'Als zelfs de vlieg met zijn minuscule hersenen een besef van tijd heeft, dan hebben waarschijnlijk de meeste dieren het', aldus een van de onderzoekers.

Dikker zonder bul

Wie trouwt voordat hij of zij is afgestudeerd, heeft een grotere kans zwaarlijvig te worden dan iemand die in het huwelijk treedt na het afronden van de studie. Volgens Amerikaanse onderzoekers zijn afgestudeerden beter in staat te leven met de veranderingen die het huwelijk met zich meebrengt zonder hun gezondheid tekort te doen. Over het algemeen wordt het huwelijk in verband gebracht met toenemend lichaamsgewicht - gehuwden zouden vaak minder sporten en meer eten. Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Health and Social Behavior.

Bagage voor Europa

Ik ga naar de Jupitermaan Europa en ik neem mee: een camera met ultrahoge resolutie, een warmtesensor, een radar die kan doordringen in een dikke ijslaag en zes andere wetenschappelijke meetinstrumenten. Dit zijn de spullen die NASA meeneemt aan boord van zijn sonde, die in 2025 het ijsmaantje bij Jupiter moet bezoeken. De ruimtevaartorganisatie hoopt buitenaards leven aan te treffen in de oceanen die vermoedelijk diep onder de ijskorst van het maantje liggen. Er waren 33 voorstellen voor instrumenten gedaan door wetenschappers uit de hele wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden