NIEUWSCoronavirus

Fransman lijkt al vóór Kerst besmet met coronavirus

Als het waar is, gaat het om een medisch raadsel. Al half december lijkt een 43-jarige Parijzenaar besmet te zijn geraakt met corona. Slechts enkele weken eerder dook het virus voor het eerst op in Wuhan. Een maand eerder maakte de Wereldgezondheidsorganisatie het bestaan van het virus bekend.

Maarten Keulemans
Schoonmakers desinfecteren de Parijse metro. Vorige week maakte premier Macron bekend dat mondkapjes verplicht worden in het Franse openbaar vervoer. Beeld AFP
Schoonmakers desinfecteren de Parijse metro. Vorige week maakte premier Macron bekend dat mondkapjes verplicht worden in het Franse openbaar vervoer.Beeld AFP

Hoe Fransman Amirouche Hammar het virus heeft opgelopen, is onbekend. De man was niet op reis geweest naar China. Wel werkt zijn vrouw in een supermarkt vlakbij het Parijse vliegveld Charles de Gaulle, waar geregeld net gelande passagiers boodschappen doen. Mogelijk heeft ze het virus zo naar huis meegenomen.

Hammar belandde op 27 december in het Jean Verdier-ziekenhuis in de Parijse voorstad Bondy met koorts, benauwdheid en een droge hoest. Naar nu blijkt, zit er op een wattenstaafmonster dat men destijds bij hem afnam het coronavirus, maakte intensivist Yves Cohen bekend op de Franse nieuwszender BFM.

Tussen 14 en 22 december

Aangezien het een paar weken duurt voordat de ziekte zich ontwikkelt, moet Hammar het virus tussen 14 en 22 december hebben opgelopen. Ook twee van zijn kinderen werden ziek, al bleef het bij hen beperkt tot griepachtige verschijnselen. Hammars vrouw had geen klachten. De man zelf is volledig hersteld.

De ontdekking onderstreept maar weer hoe geniepig het virus zich kan verspreiden, zo reageren onafhankelijke experts. ‘Eigenlijk moeten alle tests opnieuw worden bekeken’, aldus Cohen op de Franse tv. ‘Het virus ging waarschijnlijk rond in de regio.’

Wel is extra controle nodig om uit te sluiten of het wattenstaafje niet per ongeluk later besmet is geraakt met het coronavirus, zegt de Britse hoogleraar virologie Jonathan Ball in een reactie tegen de BBC. In Rotterdam acht hoogleraar virologie Marion Koopmans het ‘niet uitgesloten’ dat het virus in december al rondwaarde door de voorsteden van Parijs.

Naar men aanneemt, sprong het virus ergens eind november in China over op de mens. In Europa dook het virus pas op 24 januari voor het eerst op, dacht men tot dusver. Min of meer gelijktijdig werden er toen drie besmettingen in Frankrijk, en vier in de Duitse deelstaat Beieren vastgesteld.

Monsters ontdooid

Die gevallen waren allemaal te herleiden naar reizigers uit Wuhan, totdat intensivist Cohen op het idee kwam om voor alle zekerheid nog eens naar verdachte longontstekingen te kijken uit december. Hij ontdooide monsters van 24 patiënten en trof erfelijk materiaal van het coronavirus aan bij een van deze monsters. Later deze week zet hij zijn bevindingen in detail uiteen in vakblad International Journal of Antimicrobial Agents.

De ontdekking doet overigens niets af aan de Chinese herkomst van het virus, dat via de genetische stamboom precies te herleiden is tot Wuhan. Bovendien is het virus nauw verwant aan virussen die men eerder isoleerde uit Chinese vleermuizen. Een duidelijk teken dat het virus uit de Aziatische dierenwereld afkomstig is.

Saillant detail: in China dook het virus voor het eerst bij een markt op waar men overwegend vis verkoopt. Ook de vrouw van Hammar werkt op de visafdeling van de supermarkt. Controle leert echter dat men op die visafdeling gewoon Franse vis verkoopt, aldus Cohen.

Lees verder

De aftrap van de eerste wereldwijde donorconferentie tegen corona heeft 7,4 miljard euro opgeleverd. Het geld is bestemd voor de ontwikkeling van medicijnen en een vaccin tegen covid-19 die voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Het nieuwe vaccin mag geen geopolitiek wapen worden.

Hoe gaat het ‘nieuwe normaal’ eruit zien? In ons dossier verzamelen we de belangrijkste cijfers en grafieken, en leest u alles wat u moet weten over het virus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden