Franse vaccinmaker opent jacht op zika-virus

De Franse farmaceut Sanofi Pasteur heeft zijn onderzoekers aan het werk gezet om een vaccin te ontwikkelen tegen het zikavirus. Dat maakte de onderneming dinsdag bekend.

Redactie
Een medewerker checkt vaccins gefabriceerd door Sanofi-Pasteur Beeld epa
Een medewerker checkt vaccins gefabriceerd door Sanofi-PasteurBeeld epa

Sanofi Pasteur geldt als een autoriteit op het gebied van vaccins, waarmee virusinfecties kunnen worden voorkomen. De onderzoekers denken te kunnen profiteren van hun kennis van en ervaring met aan het zika-virus verwante ziektes als dengue en gele koorts.

Met name dengue biedt mogelijke aanknopingspunten. De ziekteverwekker behoort tot dezelfde familie als het zika-virus, wordt verspreid door dezelfde muggensoort en ook de acute wijze waarop de ziekte zich openbaart komt overeen. Sanofi Pasteur heeft sinds eind vorig jaar een vaccin tegen dengue beschikbaar.

Proeven
Wetenschappers uit Amerika en Canada werken ook aan een vaccin tegen het zika-virus. Wetenschapper David Weiner hoopt in september met proeven te kunnen beginnen, afhankelijk van toestemming van de toezichthouder. Een maand later zou het vaccin dan klaar kunnen zijn voor noodgevallen.

De Amerikaanse gezondheidsorganisatie NIH zei eind januari juist niet te verwachten dat er voor het einde van dit jaar een vaccin tegen het virus is.

Noodsituatie
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelde de uitbraak van het zika-virus maandag als een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid. Sanofi Pasteur onderschrijft dat, en wijst op de snelle verspreiding van het virus en de mogelijke complicatie die bij besmetting kunnen optreden.

Los van direct zichtbare symptomen als koorts, uitslag, hoofd- en gewrichtspijn, wordt zika in verband gebracht met hersenafwijkingen bij ongeboren kinderen. Ook daar gaat Sanofi Pasteur onderzoek naar doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden