Inzicht
Fotogeniek natuurgeweld bij Siciliaanse vulkaan Etna
Je ziet ze niet, op deze foto: de bewoners van Pedara op Sicilië die, mobieltjes in de hand, foto’s schieten van wat vulkaan Etna nú weer allemaal uitspookt. Sociale media stroomden deze week vol met de resultaten van de fotosessies van bewoners en bezoekers van omringende gebieden.
Het visuele geweld waarmee de Etna, de actiefste vulkaan in Europa, deze week de spreekwoordelijke spierballen liet rollen, loog er dan ook niet om. Vanaf de straat of het eigen balkon kon iedereen in volle glorie zien hoe honderden meters hoge lavastralen omhoog spoten en kilometerslange rookpluimen over de omgeving rolden.
Uniek is de uitbarsting niet. De Etna is naar schatting al zo’n 500 duizend jaar een plek waar gesmolten gesteente zijn weg naar boven vindt. Sinds 1955 roerde de vulkaan zich al bijna vijftig keer, voor het laatst nog in 2018. Mede doordat vulkanologen het gebied nauwlettend in de gaten houden – de berg staat tjokvol meetapparatuur – zagen ze een paar weken terug al aanwijzingen dat een uitbarsting naderde. Daardoor konden mensen die wonen op de flanken van de vulkaan tijdig het gebied verlaten.