Fotobewijs: vlaggen op de maan staan nog steeds in de grond

Veertig jaar geleden plantten astronauten Neil Armstrong en Edwin 'Buzz' Aldrin als eerste mannen op de maan de Amerikaanse vlag. Vervolgens werden nog vijf vlaggen in de maan geplant tijdens het Apolloprogramma. En nu blijkt dat vijf van deze vlaggen nog steeds fier omhoog staan, behalve de eerste vlag.

De foto van Nasa waarop de Amerikaanse vlag van de Apollo 17 is te zien op de maan. Beeld afp
De foto van Nasa waarop de Amerikaanse vlag van de Apollo 17 is te zien op de maan.Beeld afp

Dat blijkt uit zeer gedetailleerde beelden van het Amerikaanse ruimteagentschap Nasa.

Tijdens verschillende Apollo-missies tussen 1969 en 1972 werden zes Amerikaanse vlaggen op de maan geplant. Uit de beelden die de Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) nam, blijkt dat op vijf landingssites de vlaggen nog altijd rechtstaan en een schaduw werpen op het maanoppervlak.

Alleen waar de Apollo 11 landde in 1969 staat de vlag niet meer recht. Die conclusie bevestigt de bewering van astronaut Buzz Aldrin dat de vlag werd omvergeblazen door de motoren van de Apollo 11 toen die opsteeg van op de maan.

'Ik was erg verbaasd dat de vlaggen de ultraviolette stralen en de ruwe temperaturen aan het maanoppervlak hebben overleefd. De vraag is in welke toestand ze zich nu bevinden. Mogelijk zijn de kleuren enigszins vervaagd', aldus wetenschapper Mark Robinson, die de LROC-beelden analyseerde.

21 juli 1969: astronaut Edwin 'Buzz' Aldrin staat naast de Amerikaanse vlag, geplant in het oppervlak van de maan. Beeld epa
21 juli 1969: astronaut Edwin 'Buzz' Aldrin staat naast de Amerikaanse vlag, geplant in het oppervlak van de maan.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden