Fossiele rattenpis toont straling aan

Onderzoekers van het instituut voor mijnbouw in de Amerikaanse staat New Mexico hebben een opmerkelijke bron van informatie aangeboord over de intensiteit van de kosmische straling op aarde gedurende de afgelopen veertigduizend jaar....

Fossiele nesten van ratten in de Nevada-woestijn bevatten chloridezouten uit de urine van de vroegere bewoners, waarin het isotoop chloor-36 voorkomt. Chloor-36 ontstaat in beperkte mate als chloor-34 door hoogenergetische kosmische straling wordt getroffen.

Bovendien bevatten de bewaarde nesten koolstofhoudend materiaal dat met koolstofdatering op ouderdom kan worden geschat. Uit beide metingen kan worden afgeleid hoe intens de kosmische straling de laatste tienduizenden jaren moet zijn geweest. Het is voor het eerst dat een zo lange reeks voor chloor-36 is vastgesteld. Dergelijke reeksen zijn voor tal van paleontologische en geologische onderzoekingen van groot belang omdat ze een tijdschaal leveren bij gevonden materiaal.

De onderzoekers, die hun methode toelichten in een artikel in het weekblad Science (25 juli), vinden dat de aanmaak van chloor-36 zo'n elfduizend jaar geleden vrij abrupt is gehalveerd. Dit kan betekenen dat zich dramatische veranderingen hebben voorgedaan in de hoeveelheid straling die vanuit het universum op aarde doordringt.

De afwijking valt samen met eerder gemeten veranderingen in het magnetisch veld van de aarde, dat als een schild veel kosmische straling afweert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden