Flauwvallen beter gedefinieerd

Hyperventileren leidt niet tot flauwvallen, blijkt uit empirisch onderzoek aan het Leids Academisch Medisch Centrum, LUMC. Dat staat tot nog toe wel als mogelijks oorzaak voor een flauwte in de leerboeken....

Van onze verslaggever

Vandaag promoveert in Leiden arts in opleiding Roland Thijs op een scherpere medische definitie van flauwvallen, met een vakterm: syncope. Volgens Thijs duurt het geregeld langer dan nodig is voor artsen weten waarom iemand flauwvalt.

Volgens Thijs is zijn het bewustzijn velrliezen en flauwvallen niet dezelfde verschijnselen. Onder flauwvallen verstaat hij het bewustzijn verliezen door onvoldoende pompfunctie van het hart, een bloeddrukdaling door een fout van het onbewuste zenuwstelsel, te weinig bloed in het lichaam, of een hersencommando waardoor de bloedvaten in buik en bekken plotseling verwijden.

Patiënten die bijvoorbeeld een epileptische aanval krijgen vallen volgens de definitie van Thijs dus niet flauw.

Hij deed experimenten met proefpersonen die een halfuur moesten hyperventileren. Geen van hen viel daarbij flauw.

Thijs ontdekte wel dat mensen met migraine een iets verhoogd risico hebben op flauwvallen omdat bij hen het onwillekeurig zenuwstelsel ontregeld is.

Ongeveer 45 van de vrouwen en 30 procent van de mannen valt een of meer keer flauw in haar of zijn leven. Flauwvallen door een verkeerd hersencommando komt volgens Thijs verreweg het vaakst voor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden