Financiële start-ups krijgen meer kansen

Tot nu toe werd er vooral gewaarschuwd voor de risico's van 'fintech', maar AFM en DNB gaan het anders aanpakken. De financiële toezichthouders gaan start-ups en andere nieuwkomers helpen met hun vragen over nieuwe producten en diensten. Meer ruimte voor innovatieve experimenten is namelijk goed voor de concurrentie en efficiëntie in de financiële sector.

Ali Niknam van Bunq. Het bedrijf kreeg als eerste in tien jaar een bankvergunning. Beeld null
Ali Niknam van Bunq. Het bedrijf kreeg als eerste in tien jaar een bankvergunning.

Dat hebben De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) donderdag bekendgemaakt. Door het huidige toezicht is het voor ondernemers vaak moeilijk om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Een bankvergunning is niet of met de grootst mogelijke moeite te krijgen, omdat de toezichthouders de consumenten en de samenleving willen beschermen tegen cowboys die hun gang kunnen gaan.

Aan de andere kant kunnen start-ups en andere ondernemers veel tijd en geld steken in een product, om vervolgens van AFM of DNB te horen te krijgen dat het niet mag. Vorig jaar werd er voor het eerst in tien jaar een bankvergunning verleend, aan start-up Bunq, de 'Whatsapp onder de banken' die betaaldiensten aanbiedt. Daarvoor was DSB van Dirk Scheringa de laatste die groen licht kreeg, in 2005.

De toezichthouders denken de oplossing voor de problematische toegang onder meer te vinden in een tijdelijke bankvergunning, onder voorwaarden. Dat geeft partijen met een veelbelovende innovatie de gelegenheid hun vondst in de praktijk te testen, wat noodzakelijk is, terwijl de toezichthouder meekijkt. Het idee voor zo'n proeftuin, waar een product of bedrijfsmodel onder gecontroleerde omstandigheden kan worden getest, is overgenomen van de Britse toezichthouder FCA.

Schijnwerpers

Fintech staat de laatste tijd in de schijnwerpers. Begin dit jaar werd Willem Vermeend benoemd tot speciale fintech-gezant. De voormalige PvdA-bewindsman moet de obstakels opruimen voor partijen in de snel groeiende digitalisering van de financiële sector. Ook moet hij Nederland op de kaart zetten als 'centrum van financiële vernieuwing'. Daarmee werd tegemoet gekomen aan de kritiek dat Nederland op dit punt achterloopt. Daardoor zouden 'we' met een weinig concurrende en relatief dure bankensector zitten.

Een van de suggesties daar iets aan te doen was al dat de toezichthouders wat soepeler zouden worden voor nieuwkomers. AFM en DNB hebben vanaf nu het platform 'InnovationHub' op hun site, waar ondernemers met vragen terechtkunnen. Ondanks dat platform blijven AFM en DNB alert op de risico's van fintech, beloven de toezichthouders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden