#Filter: altijd rimpelloze gezichten en blauwe luchten

Apps voor fotobewerking doen allang niet meer onder voor de zwaardere programma's op de desktop. Maar welke van de honderden applicaties houd je onder de vinger voor de perfecte selfie of een landschap à la Mondriaan?

Het populaire fotobewerkingsprogramma Photoshop schopte het ooit tot een werkwoord. 'Photoshoppen' gebeurt nog steeds, maar steeds vaker met een appje op een mobiel toestel. De werkelijkheid wordt wat fraaier gemaakt en soms zelfs compleet vervormd.

Volgens psycholoog Douwe Draaisma zijn foto's de kapstok voor onze (onbetrouwbare) herinneringen: 'We hopen dat foto's ons geheugen ondersteunen en merken vroeg of laat dat die foto's onze herinneringen beginnen te vervangen.' Als het klopt dat foto's inderdaad herinneringen verdringen, dan zullen onze herinneringen er steeds mooier uitzien, want dat geldt ook voor foto's.

In de appwinkels van Google en Apple zijn fotobewerkingsprogramma's populair. Dat is niet vreemd: iedere dag worden er honderden miljoenen foto's gedeeld via Facebook, Instagram of Snapchat. En iedereen wil op sociale media een zo voordelig mogelijk beeld van zichzelf en zijn leven laten zien. De luchten moeten blauw en de mondhoeken omhoog. En anders wil de fotograaf wel artistiek uit de hoek komen. Met plaatjes waar professionele fotografen jaloers op moeten worden en met bewerkte foto's die zo de kunstuitleen in kunnen.

Professioneel fotograaf Patrick Ashley verbaasde zich jaren geleden al over de kracht van apps op zijn iPhone. Hij hield zich destijds veel bezig met zogenoemde tilt-shift-foto's: foto's van levensgrote objecten die er na bewerking uitzien alsof ze in Madurodam zijn gemaakt, als miniatuur of schaalmodel dus. Ashley gebruikte altijd Photoshop, een intensief karwei waarbij zowel zijn computer als alle beschikbare filters flink aan het werk moesten worden gezet. 'Jammer dat dat niet met mijn iPhone kan', verzuchtte hij. Gevolgd door een veelzeggend 'Well, silly me.' Want ook toen al, ruim vijf jaar geleden, bestonden er appjes voor dit karwei.

Die apps zijn in de jaren erna alleen maar beter geworden, net als de telefoons waarop ze draaien. De kloof tussen beeldbewerking op desktopcomputers en mobieltjes is dan ook flink kleiner geworden en zeker amateurfotografen, oftewel gewone consumenten, kunnen veel van het zware werk prima met appjes doen. Dat is vaak gratis en vergt bijna altijd niet meer dan een paar simpele klikken.

Apple noch Google doet uitspraken over de downloadcijfers van individuele apps. Wie een kijkje neemt in hun winkels, wordt overspoeld door de al dan niet gratis apps die allemaal beloven iets unieks te bieden op fotogebied. Veel apps zijn bedoeld voor beeldbewerking. Dat kan subtiel, waardoor een foto scherper of lichter wordt of minder subtiel met de hulp van een heel pakket aan filters. Die filters zijn ooit groot geworden door Instagram, maar bevinden zich inmiddels op honderden apps. Gewone, kunstzinnige en nostalgische. Maar wat zijn de interessantste en beste foto-apps? Wij pikken er een paar uit.

Prisma

Apple riep Prisma uit tot de app van 2016. Terecht: de gratis app (die ook voor Android beschikbaar is) maakt van iedere foto een waar kunstwerk, geïnspireerd door bekende schilders. De app werkt op basis van kunstmatige intelligentie. Het resultaat is dat er niet simpelweg een Mondriaan-filtertje over een foto wordt gelegd, zoals bij veel andere apps gebeurt, maar dat een foto helemaal opnieuw wordt opgebouwd. Met verbluffend resultaat. De app heeft miljoenen gebruikers, maar de maker (een Russische start-up) heeft nog niet verteld hoe hij geld denkt te gaan verdienen met zijn uitvinding. Wellicht door gesponsorde filters toe te voegen.

Prisma bouwt foto's helemaal opnieuw op.

Google Photo

Kunstmatige intelligentie (AI) is ook het geheim van het succes van Google Photo (iOS en Android). Dankzij AI is de app in staat om afbeeldingen te herkennen. Wie in zijn collectie zoekt op 'hond', krijgt automatisch alle foto's waarop een hond staat voorgeschoteld.

Naast alle bekende filters (zoals zwart-wit) is er de optie om foto's met één druk op de knop te verbeteren. Vooral bij donkere foto's is het resultaat de moeite waard. En misschien wel de allerleukste optie: de knop om luchten extra blauw te maken. Bij Google is het altijd mooi weer.

Met Google Foto zijn de luchten nóg blauwerBeeld Laurens Verhagen
#nofilterBeeld Laurens Verhagen

Facetune 2

Facetune 2 is de ideale app voor portretten en selfies. Wie geen zin heeft urenlang met Photoshop in de weer te zijn, kan hiermee eenvoudig een opgepoetste versie van zichzelf creëren. Zonder vlekken en rimpels en mét gladde huid, sprankelende ogen en vollere glimlach.

In tegenstelling tot zijn voorganger is de app nu gratis, maar wie wil profiteren van alle mogelijkheden betaalt een maandelijks bedrag. Niet alle gebruikers zijn daar overigens blij mee. De nieuwe versie bestaat vooralsnog alleen voor iOS.

Met Facetune 2 kun je eenvoudig een opgepoetste versie van jezelf creëren.

Snapseed

Prettig: deze in 2012 door Google overgenomen app kan zogenoemde RAW-bestanden bewerken. De echte fotoliefhebber wordt daar blij van. Verder biedt de gratis app alle mogelijke gereedschappen, zoals draaien, bijsnijden, toevoegen van tekst of aanpassen van de kleurbalans. En ook hier, uiteraard, veel filters om de foto's te verfraaien.

Lees verder onder de (bewerkte) foto.

Snapseed kan RAW-bestanden bewerken.

Adobe Photoshop Express

Photoshop mag natuurlijk niet ontbreken. Dit is de gratis variant met een flink aantal correctietools en een nog grotere hoeveelheid voorgedefinieerde stijlen. Voor wie dit niet ver genoeg gaat, heeft Adobe ook de app Adobe Lightroom Mobile, maar hiervoor is wel een abonnement op Adobe Creative Cloud Photography nodig.

Toch geen zin in al dit gedoe? Geen nood: zoals bij alles is er ook hier een levendige tegenbeweging in de vorm van #nofilter, een van de populairste tags op Instagram.

Adobe Photoshop Express heeft een flink aantal correctietools en een nog grotere hoeveelheid voorgedefinieerde stijlen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden