Fijn plaatjes kijken in De Poezenkrant

'Fuji was minder vis gaan eten omdat de winkel op de Rozengracht was verdwenen. (Er is een tijdje een viswinkel terug geweest op de Rozengracht, maar die is niet lang daarna weer vertrokken.) Fuji eet nu vis van het Hoofddorpplein.' Nee, het gaat hier niet over het consumentengedrag van een...

Heleen Beaart

De ware poezenliefhebber springt nu een gat in de lucht. De langverwachte nieuwe PoKra is uit! 'Directeur' Piet Schreuders heeft zijn trouwe lezers ditmaal drie jaar laten smachten naar een volgend nummer. Maar de vaste lezerskring weet het intussen wel: De Poezenkrant verschijnt onregelmatig, al sinds 1974. Ook is bekend dat er niet mag worden gevraagd wanneer het volgende nummer verschijnt.

Er staat niet voor niets in het blad: 'Alles kost tijd, zelfs het maken van De Poezenkrant.' En graficus Schreuders heeft in de tussentijd heus niet stilgezeten. In maart verscheen bijvoorbeeld nummer 19 van Schreuders' andere tijdschrift Furore, het grote broertje van De Poezenkrant dat eveneens onregelmatig uitkomt.

Aan de vormgeving van De Poezenkrant (13x24 cm, ¿ 9,50) is weer veel aandacht besteed. De basiskleuren zijn dit keer zwart, oranje en (heel chic) zilver. Het formaat van het blad is iets kleiner dan van het vorige nummer, maar is met 36 pagina's wel dikker.

Helaas bestaat de inhoud uit onzin. Schreuders zet op de omslag de 'ingrediënten' op een rijtje: 77 procent onzin ('125 % van de aanbevolen jaarlijkse hoeveelheid'); 11 procent foto's, 5 procent advertenties en 7 procent illustraties. Waarschijnlijk maakt het de echte poezenvriend niet uit, die is met plaatjes kijken al gelukkig.

En in PoKra # 46 is heel wat te bestuderen. Op de omslagfoto zijn de intiemste delen van een poes met een witte buik te zien. De kat zit namelijk bovenop een scan-apparaat. Het lijkt haast wel poezenporno. Uit het hoofdartikel blijkt dat de Amerikaan Cliff Bleszinski een populaire website beheerde waarop foto's van gescande poezen werden vertoond. Maar de baasjes van onder andere Kitty, Coco, Lucky en Disco werden door tegenstanders beschuldigd van dierenmishandeling (het felle licht zou de ogen beschadigen) en zelfs de Amerikaanse dierenbescherming wond zich op.

In De Poezenkrant rukt Internet op. In een 'beknopt Internet-spoorboekje' staat waar de fanclubsite voor Sock (de poes van de Amerikaanse president) is te vinden. En voor een kattenbak met imitatieficus surf je gewoon naar een online-dierenwinkel.

Verder meldt schrijver Rudy Kousbroek dat zijn poes Vincent is gestorven (waardoor hulpkat Ginger hoofdkat is geworden), staat er in het in memorium voor poes De Muis dat het toch zo vreselijk is dat dieren niet kunnen praten en is nu bekend dat kat Klaasje van G.J. Dröge kan faxen. En met deze en andere nieuwtjes moeten de lezers het in het ergste geval zeven jaar doen: de houdbaarheidsdatum op de achterzijde vermeldt 11.11.06 09:37.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden