Fijn in de achterhoede

Beeld Getty

Bard van de Weijer bespreekt de logica en onlogica van ­technologica. Deze week: de machtige jongens met hun algoritmes.

Mark! Onze gebruikers zijn woedend omdat we hun privégegevens hebben gelekt aan een louche bedrijfje dat die informatie jarenlang heeft misbruikt.

‘…’

Mark! Diverse mogendheden beschuldigen ons van betrokkenheid bij het beïnvloeden van democratische verkiezingen.

‘…’

Mark! Oud-werknemers klappen uit de school over onze rücksichtsloze groeistrategie.

‘…’

Mark! Voor het eerst in ons bestaan is het aantal gebruikers gedaald.

‘…’

Mark! Onze koers is gekelderd naar aanleiding van alle schandalen.

‘Stuur onmiddellijk een persbericht uit dat het me spijt en dat ik het ga oplossen.’

Mark Zuckerberg, de man die de manier heeft veranderd waarop de wereld communiceert, de man die met zijn platform verloren gewaande vrienden weer bij elkaar bracht. Mark Zuckerberg, de man ook die precies weet hoe individuele burgers denken, wat ze stemmen, wat hun seksuele geaardheid is en of ze vroeger naar Maya de Bij keken. En de man die duikt als het vuur hem te na aan de schenen wordt gelegd en pas naar buiten treedt als het fundament van zijn imperium begint af te brokkelen.

Mark behoort tot het groepje in zichzelf gekeerde, sociaal onhandige types dat vroeger op het schoolplein geplaagd werd en dat nu met hun algoritmes naar werelddominantie streven. Tot zijn soort behoren ook types als Robert Mercer, het wereldvreemde computergenie dat graag met modeltreintjes speelt en de financier is achter het in opspraak geraakte Cambridge Analytica. Types als Travis Kalanick, de voormalige Uber-topman die zich niets gelegen liet liggen aan de veiligheid van andere verkeersdeelnemers en voor wie slechts gold dat hij als eerste een zelfrijdende auto wilde hebben.

Het zijn types als Zuckerberg, Kalanick en Mercer die de afgelopen jaren de ruimte hebben gekregen hun imperia op te bouwen en buiten de wet te ­laten opereren. Hun bedrijven werden omarmd door overheden, die zelfrijdende auto’s toelieten voordat ze veilig genoeg waren, en hoopten op werkgelegenheid. Nu zitten ze met de gebakken peren en is deze week een vrouw doodgereden door een zelfrijdende Uber die te snel reed en haar over het hoofd zag.

Tot nu toe werd een beetje ­lacherig gedaan over Europa, dat hopeloos achterliep op technologiegebied en waar politici voorrang leken te geven aan de bescherming van hun burgers. Brussel werd weggehoond om idiote wetten die louter bedoeld waren de nieuwe tijd tegen te houden. Sinds deze week zijn de critici een stukje stiller. En ben ik opnieuw blij dat ik in Europa woon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden