FBI en Europol halen drugsmarktplaatsen offline

Als gevolg van een internationale operatie van onder andere de FBI, Europol en Eurojust zijn deze week meerdere digitale drugsmarktplaatsen offline gegaan. Opererend onder de codenaam 'Onymous' hebben de samenwerkende politieorganisaties onder andere Blake Benthall, de vermeende oprichter en eigenaar van een van de grootste marktplaatsen SilkRoad2, eerder deze week opgepakt.

Screenshot van een offline gehaalde drugsverkoopsite. Beeld @Twitter
Screenshot van een offline gehaalde drugsverkoopsite.Beeld @Twitter

De reeks arrestaties volgt bijna exact een jaar nadat de eerste digitale marktplaats voor drugs, de originele Silk Road, werd ontmanteld en de oprichter Ross Ulbricht opgepakt. Silk Road, opgericht in februari 2011 kende het eerste jaar een omzet van 11 miljoen euro. Sindsdien kent de online drugshandel een stormachtige groei naar 67 miljoen euro in 2012. Na de ontmanteling van Silk Road namen verschillende andere websites, waaronder de zelfbenoemde spirituele opvolger 'Silk Road 2', de fakkel van Ulbricht over.

Uit een onderzoek van de Volkskrant eerder dit jaar bleek dat Silkroad 2 op dit moment de eennagrootste digitale drugsmarktplaats is, na Agora, met een jaarlijkse omzet van 64 miljoen euro. Het Nederlandse aandeel in de handel op SilkRoad2 kwam jaarlijks uit op zo'n vijf miljoen euro. Het is nog onbekend of er ook Nederlanders zijn opgepakt in deze internationale operatie.

'In nauwe samenwerking met internationale wetshandshavingsorganisaties heeft de FBI actie ondernomen om verschillende websites gewijd aan de aankoop en verkoop van illegale drugs en andere illegale goederen te ontmantelen', zegt een FBI-woordvoerder in een verklaring. 'Het bestrijden van cybercrime blijft een topprioriteit voor de FBI, en we gaan door in onze strijd om deze illegale netwerken te onderzoeken, verstoren en ontmantelen.'

Via het internet worden vooral wiet en xtc verhandeld, bleek uit eerder onderzoek van de Volkskrant. Beeld anp
Via het internet worden vooral wiet en xtc verhandeld, bleek uit eerder onderzoek van de Volkskrant.Beeld anp

Ook in Nederland servers geconfisqueerd

Tijdens het onderzoek bleek dat de internetserver van Silk Road 2.0 enige tijd in Nederland heeft gestaan.

Onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) zijn ook in Nederland door de politie computerservers in beslag genomen. Er worden op de criminele marktplaatsen wereldwijd illegale goederen en diensten aangeboden, waaronder (hard)drugs, gegevens van gestolen creditcards, gereedschap om computers te hacken, vals geld, valse identiteitsbewijzen, vuurwapens, explosieven en liquidaties op bestelling.

Op verzoek van de Amerikaanse justitie nam het Landelijk Parket deze zomer met Eurojust en Europol de coördinatie in Europa op zich. Behalve in de Verenigde Staten zijn ook in Ierland, het Verenigd koninkrijk en Duitsland in totaal zeventien aanhoudingen verricht. Inmiddels zijn ook meer aanhoudingsbevelen uitgebracht. Daarnaast is beslag gelegd op bitcoins ter waarde van meer dan een miljoen dollar en 180.000 euro contant geld.

Officier van justitie Lodewijk van Zwieten: 'Wij laten zien dat ook op het verborgen internet niemand onzichtbaar of onaantastbaar is. Dit onderzoek loopt parallel met het project ITOM waarin de Europese lidstaten op zoek zijn naar de beste manieren om illegale handel op online marktplaatsen te bestrijden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden