FBI-directeur geeft toe: ontgrendelen iPhone heeft mogelijk precedentwerking

Als Apple wordt gedwongen om een programma te schrijven waarmee de iPhone van een terrorist kan worden ontgrendeld, heeft dat 'mogelijk een precedentwerking' voor vergelijkbare zaken. Dit heeft FBI-directeur James B. Comey dinsdag toegegeven tegenover het Amerikaanse Congres.

Bruce Sewell, advocaat van Apple.Beeld reuters

Comey vindt echter niet dat er op deze manier een 'achterdeurtje' wordt gecreëerd. 'Er is al een deur. Apple haalt alleen de valse waakhond weg, en laat ons het slot openbreken.' Hij kon niet specifiek aangeven hoeveel telefoons er voor crimineel onderzoek voor de FBI zouden moeten worden ontgrendeld, maar zei wel dat er 'veel' telefoons zijn die informatie bevatten die nodig is voor zulke onderzoeken.

Comey moest ook erkennen dat de FBI een cruciale fout heeft gemaakt toen de inlichtingendienst de telefoon van een terrorist die is gebruikt bij de aanslag in San Bernardino net in handen had gekregen. De FBI heeft de cloud-instelligen van de telefoon namelijk gereset, waardoor de gegevens die op internet zijn opgeslagen permanent ontoegankelijk werden.

De Congresleden hebben duidelijk moeite met het idee dat de FBI niet zelf, zonder de hulp van Apple, elke telefoon kan kraken. Comey: 'We hebben niet de gaven waarvan mensen zich voorstellen dat we ze hebben. Als we deze telefoon stilletjes hadden kunnen kraken hadden we dat allang gedaan.'

Waardevolle informatie

Het geschil tussen Apple en de FBI draait om de iPhone 5c die in december door een terrorist is gebruikt bij de aanslag in San Bernardino. De FBI verwacht er waardevolle informatie op te kunnen vinden, maar kan het toestel alleen ontgrendelen als Apple er speciale software voor schrijft. Het technologiebedrijf weigert dat, omdat dit een enorme precedentwerking zou hebben. Volgens Apple ontstaat er op deze manier een achterdeur waar overheden en kwaadwillenden misbruik van kunnen maken.

Volgens het techbedrijf zijn de aanpassingen die de FBI van Apple eist 'een soort kanker', omdat ze de kwetsbaarheid van klanten steeds verder vergroten. Namens Apple doet niet topman Tim Cook zelf het woord, maar advocaat Bruce Sewell.

Als de rechtbank in hoger beroep in het voordeel van de Amerikaanse overheid beslist, zal Apple de FBI helpen om de telefoon van een van de schutters van San Bernardino te kraken, zei Sewell. Hij benadrukte ook dat als Apple dat doet, er sofware gemaakt zal worden die elke iPhone die momenteel in omloop is kan ontgrendelen. Hij ontkende dat Apple encryptie gebruikt voor pr-doeleinden. 'Met die suggestie doe je de ernst van deze discussie onrecht aan.'

De FBI beroept zich op de All Writs Act, een wet uit 1789 die het bedrijven verplicht mee te werken aan dergelijke oproepen vanuit de overheid. Volgens Apple overschrijdt de inlichtingendienst daamee echter zijn bevoegdheden. De zaak moet daarom niet voor de rechter, maar voor het Congres worden uitgevochten, aldus Apple. Met dat laatste is de FBI het eens. Vandaar dat de FBI en juristen van Apple vandaag voor het Amerikaanse Congres verschenen.

Apple versus FBI

Waar gaat het precies over? Lees de analyse. FBI versus Apple: titanenstrijd om een achterdeurtje (+)

De vrouw die bij KPN gaat over de veiligheid van ict is duidelijk: wat de FBI vraagt is disproportioneel. Lees hier het interview met Jaya Baloo. (+)

Apple-topman Tim Cook verzette zich twee weken geleden in een brief aan zijn klanten publiekelijk tegen het gerechtelijke bevel.

Beeld reuters

'Een soort kanker'

Op maandag had een federale rechter in Brooklyn, New York, een verzoek van opsporingsinstanties afgewezen om Apple op te dragen een iPhone te deblokkeren. Het gaat in dit geval om een mobieltje van een drugsdealer. De man werd in oktober vorig jaar opgepakt.

Het Witte Huis liet dinsdag weten dat het 'niet waarschijnlijk' is dat het Congres op korte termijn met nieuwe wetgeving komt die het geschil tussen Apple en de FBI kan beslechten.

Meer Apple versus FBI

Tim Cook wil de kwestie het liefst bespreken met de hoogste macht: president Obama.

Grote bedrijven en concurrenten, waaronder Twitter, Facebook, Google en WhatsApp, hebben zich in deze kwestie achter Apple geschaard.

Klopt de bewering van Apple dat er een precedentwerking van uit gaat als het bedrijf met de FBI meewerkt? Het is voor Apple vooral een principekwestie.

Een federale rechter in Brooklyn, New York, heeft maandag een verzoek van opsporingsinstanties afgewezen om Apple op te dragen een iPhone te deblokkeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden