Fairphone 2 deugt nu nog een beetje meer

De Nederlandse makers van de Fairphone, de smartphone voor wereldverbeteraars, hebben twee jaar na de eerste lancering een nieuw exemplaar uitgebracht. De Fairphone 2 is volgens de makers 'nog eerlijker'.

Heleen van Lier
De Fairphone 2 in stukjes Beeld Fairphone
De Fairphone 2 in stukjesBeeld Fairphone

De grootste verandering ten opzichte van de eerste versie is dat de telefoon modulair is - oftewel dat de onderdelen uitwisselbaar zijn en hierdoor makkelijk te vervangen. 'De Fairphone 2 is ontworpen om langer mee te gaan en de gebruiker meer controle te geven. De gebruiker kan het apparaat zelf eenvoudig openen en de meest voorkomende reparaties uitvoeren', zegt het bedrijf.

Daarnaast zijn er stappen gezet om de arbeidsomstandigheden in de elektronica-industrie verder te verbeteren. Initiatiefnemer Bas van Abel belooft dat hij geen grondstoffen gebruikt uit conflictgebieden, en dat de (Chinese) arbeiders aan de assemblageband een 'eerlijk' loon krijgen. De Fairphone 2 bouwt voort op de ingezette initiatieven en investeert in een nieuw welzijnsfonds voor werknemers in China.

In technisch opzicht hebben de snelheid, schermresolutie en software een upgrade gekregen. De telefoon draait op het besturingssysteem Android 5.1. De ombouw van de Fairphone is van gerecycled plastic, het bedrijf zamelt voor ieder verkocht mobieltje drie oude mobieltjes in. De prijs gaat hierdoor wel omhoog, van 325 naar 525 euro.

Bellen voor een betere wereld

Een mobiel, made in China met materiaal uit Congo, moet wel 'fout' zijn. Toch deugt de Fairphone bijna, constateerde verslaggever Michael Persson in 2013. Een interview met bedenker Bas van Abel.

Niet 100 procent eerlijk

Fairphone geeft toe dat de smartphone niet 100 procent eerlijk is. Van Abel zei hierover in een interview met de Volkskrant: 'Hij is minder oneerlijk dan een normale telefoon. De telefoon is een artefact van de economie waarin we leven, en die is voor een deel oneerlijk. We hadden de assemblagemachines uit China kunnen halen en in Nederland kunnen neerzetten - dan weet je zeker dat het goed geregeld is, maar dan verandert er helemaal niets. Dan creëer je een geïsoleerde, kunstmatige wereld waarin het goed lijkt te gaan - terwijl de echte wereld gewoon op de oude voet verder gaat. Nu zitten we in Congo en dragen bij aan de economie daar.'

De telefoon kwam op de markt dankzij crowdfunding. De eerste versie van de Fairphone was een groot succes. Kort na de lancering waren de eerste 25 duizend exemplaren al uitverkocht. In totaal werden er 60 duizend Fairphones verkocht. Daarna moest het bedrijf een productiestop inlassen om zich te richten op het tweede model. 50 duizend geïnteresseerden hebben al een exemplaar gereserveerd. De smartphone is deze zomer beschikbaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden