'Fair trade' en 'kartelvrije' drugs maken opmars op ondergronds internet

Producenten en handelaren in drugs hebben de biologische consument ontdekt. Harddrugs als cocaïne en LSD worden op ondergrondse marktplaatsen op het internet verkocht met groene claims als 'fair trade' en 'kartelvrij', blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

Een papaverveld in Afghanistan. Beeld
Een papaverveld in Afghanistan.Beeld

Ook Nederlandse wietkwekers zetten in op duurzaamheid. Vorige week rolde de politie in Zandvoort een hennepkwekerij op die gebruik maakte van zonnepanelen. Voor zover bekend was het de eerste Nederlandse cannabisteler die gebruik maakte van zonne-energie.

Op de veelgebruikte website AlphaBay market op dark net, een afgeschermd deel van het internet waar duistere zaken worden verhandeld, levert de zoekterm 'organic' 440 producten op. Dat is 1 procent van het totale drugsaanbod. Een Engelse scheikundige prijst bijvoorbeeld zijn zelfgemaakte DMT (een hallucinerend middel) aan, geproduceerd op basis van de biologisch geteelde Mimosa Tenuiflora plant.

Of de claims altijd worden waargemaakt, blijft onduidelijk. De handelaar in 'fair trade' LSD, het Duitse Karma Lab, geeft geen tekst of uitleg over de manier van productie. Vraag naar het product is er in elk geval wel. Alleen al Karma Lab verkoopt tienduizenden 'biologische' lsd strips per maand.

Wie waren de mannen achter de digitale drugsmarktplaats Silk Road? Een marktplaats die met behulp van de anonieme browser Tor en het anonieme betaalmiddel Bitcoin een snel groeiende markt voor drugs wisten te creëren. Hoe ging de 'ebay voor drugs' te werk? En wat moest de FBI uit haar hoge hoed toveren om deze digitale slimerikken achter slot en grendel te krijgen? Lees het in onze special.

Twijfelachtige claims

Tom Nabben, drugsonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam heeft zijn twijfels. 'Hebben de smokkelaars opeens een groen hart gekregen? Worden er geen bestrijdingsmiddelen meer gebruikt en krijgen de mensen een eerlijk loon? Ik wil eerst wel eens bewijzen zien.' Bij de klanten speelt dit minder, blijkens de reacties op de site. Meer dan 99 procent oordeelt gunstig over de biodrug.

Ook Floor van Bakkum van verslavingsinstelling Jellinek zet vraagtekens bij de reclamepraatjes. 'Het speelt zich allemaal af in de illegaliteit en valt dus onmogelijk te controleren. Maar ik kan me voorstellen dat er vraag naar is. Mensen die af en toe eens een pilletje gebruiken, willen dat ook graag ethisch doen.'

Dat de wietkwekers in Zandvoort zonnepanelen gebruikten voor de groeilampen boven hun 45 planten, had mogelijk niet alleen groene motieven. Door deels gebruik te maken van hun eigen stroomvoorziening hoefden ze niet illegaal elektriciteit af te tappen, waardoor de kans op ontdekking kleiner werd.

Welkom in de achterbuurt van internet

De Britse journalist Jamie Bartlett trok voor zijn boek The Dark Net naar de verborgen zelfkant van internet: wapens, drugs, porno, neonazi's en anorexiafans. En? 'Niets was zoals ik het verwachtte.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden