Facebookopmerking leidt vaker tot ontslag op 'staande voet'

De sociale media ontwikkelen zich tot een begraafplaats voor carrières. Dankzij de massale populariteit groeit ook het aantal mensen dat ontslag krijgt om een faux pas op Facebook, Twitter of andere sociale media, signaleren arbeidsrechtdeskundigen.

Jonathan Witteman
Afbeelding van een Facebookbericht. Beeld Facebook screenshot
Afbeelding van een Facebookbericht.Beeld Facebook screenshot

Bij DAS, een van de grootste juridische dienstverleners van Nederland, vormen misstappen op sociale media inmiddels de oorzaak van eentiende van alle zaken waarbij sprake is van ontslag op staande voet.

Franko Berk werkte als beveiliger op de Rotterdamse tram, totdat hij zich eind november op Facebook mengde in een discussie over ebola. 'Laten we die zwarte apen daar lekker creperen en het geld eerst besteden aan armoede in Nederland', schreef hij onder meer. Een andere Facebook-gebruiker stuurde een screenshot met de uitlating aan Securitas, waarvoor Berk op uitzendbasis werkte. Het beveiligingsbedrijf besloot de arbeidsrelatie nog dezelfde dag te beëindigen.

Werkgevers krijgen de uitlatingen vaak pas onder ogen doordat andere Facebook-gebruikers hen er via screenshots op attenderen, met de aansporing om de werknemer te ontslaan. Dat gebeurde begin dit jaar toen een moslim op Facebook zijn enthousiasme uitte over de brand die op nieuwjaarsdag een kerk in het Zeeuwse Hoek in de as legde. Op zijn profiel gaf hij zich uit voor steward van ADO Den Haag, maar de voetbalclub hoefde geen gehoor te geven aan de oproep hem te ontslaan - hij was er al sinds vorig jaar niet meer werkzaam, aldus ADO.

Passende maatregelen

Een andere beveiliger zou vorige week volgens verschillende bronnen zijn baan zijn kwijtgeraakt nadat hij op Facebook steun betuigde aan de aanslagen op Zweedse moskeeën. De man riep op tot een 'brandbommendag tegen moskeeën'. Trigion, zijn werkgever, distantieert zich van de 'kwetsende uitspraken', maar wil bevestigen noch ontkennen of de aangekondigde 'passende maatregelen' betekenen dat de beveiliger is ontslagen.

Juridisch dienstverlener DAS zegt in 2014 driehonderd ontslagzaken te hebben gehad waarbij uitlatingen op sociale media een van de redenen vormden om een werknemer te ontslaan. In zeventig van deze gevallen waren de uitlatingen zo ernstig dat ze op zichzelf al voldoende waren om ontslag aan te zeggen.

Ook andere arbeidsrechtdeskundigen zien het aantal ontslagen door misstappen op sociale media stijgen. 'Vroeger reikten dergelijke uitlatingen bij wijze van spreken niet verder dan de verjaardagskring, nu kunnen ze dankzij internet een eigen leven gaan leiden en de werkgever beschadigen', zegt arbeidsrechtjurist Hanneke Boesveld van juridisch dienstverlener ARAG.

Twitter-logo op Wall Street, New York. Beeld getty
Twitter-logo op Wall Street, New York.Beeld getty

Foto's van dochter in uniform

Ook Achmea Rechtsbijstand ziet een toename van het aantal arbeidsconflicten met sociale media als aanleiding: in 2010 nog maar vijf, sindsdien elk jaar gestegen tot 38 in 2014. Tegelijkertijd vormen deze 38 zaken slechts 0,1 procent van alle arbeidsrechtzaken bij de juridisch dienstverlener.

Niet altijd zijn grievende uitlatingen de reden voor ontslag. Een verpleegster op de intensivecare-afdeling van het Bredase ziekenhuis Amphia werd na 35 jaar op staande voet ontslagen omdat ze tijdens haar nachtdienst foto's had laten maken van haar dochter, die haar portfolio wilde uitbreiden als 'Miss International Netherlands'. Op Facebook-foto's was ze te zien in een wit Amphia-uniform en en de sjerp van de missverkiezing. Haar moeder werd onder meer ontslagen omdat de foto's de privacy van patiënten hadden geschonden en omdat de verpleegster tegen collega's had gelogen dat ze toestemming had voor de foto's. De vrouw had geen recht op een vergoeding, oordeelde de kantonrechter in september.

Twitter-logo op Wall Street, New York. Beeld getty
Twitter-logo op Wall Street, New York.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden