Facebook zet in op chatbots en streamen vanaf elk apparaat

Communiceren met chatbots, rechtstreeks video's streamen vanaf je drone en nooit meer een wachtwoord invoeren. Dat is de toekomst van Facebook zoals oprichter Mark Zuckerberg die schetste tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie F8.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Hoewel de conferentie in de eerste plaats is bedoeld voor ontwikkelaars, geeft F8 elk jaar weer een aardig inkijkje in de richting die het sociale netwerk op wil gaan. We zetten de meest in het oog springende vernieuwingen op een rij.

Chatbots

Een bloemetje bestellen kan binnenkort ook via Facebook Messenger. En dan hebben we het niet over zo'n emoticon, maar over échte bloemen die fysiek op het gewenste adres worden afgeleverd. De berichtendienst van Facebook gaat namelijk zogenoemde chatbots ondersteunen. Deze bots kunnen verschillende taken uitvoeren. Soms worden ze door mensen aangestuurd, andere keren door kunstmatige intelligentie.

Chatbots kunnen op verschillende manieren deelnemen aan een conversatie. Bijvoorbeeld door actueel nieuws te vermelden, op te treden als spelletjeshost, óf dus door op commando een bosje bloemen te bestellen. Ontwikkelaars kunnen gebruik maken van een speciaal programma waarmee de bots zichzelf steeds slimmer kunnen maken.

Met de integratie van chatbots gaat Facebook de concurrentie aan met Microsoft, die onlangs ook aankondigde de digitale gesprekspartners te gaan integreren in zijn diensten.

null Beeld ap
Beeld ap

Video

Facebook gaat het ook mogelijk maken dat gebruikers vanaf elk apparaat rechtstreeks video's kunnen streamen naar de Facebook-site. Dat gebeurt door ontwikkelaars speciale api's ter beschikking te stellen. Dat zijn verzamelingen van definities die het mogelijk maken dat verschillende programma's of apparaten met elkaar communiceren. Op deze manier kunnen ook beelden van drones rechtstreeks worden uitgezonden op het sociale netwerk.

Tijdens de conferentie liet Facebook-oprichter Mark Zuckerberg dit zien door een videodrone te laten opstijgen en de beelden live te tonen.

(Tekst gaat verder onder de video)

null Beeld ap
Beeld ap

Wachtwoord

Facebook hoopt wachtwoorden zoveel mogelijk uit te kunnen bannen. 'Account Kit' is een volgende stap daartoe. Met deze techniek kunnen gebruikers inloggen door alleen hun telefoonnummer of email-adres in te voeren. Vervolgens wordt er een bevestigingsbericht gestuurd via sms of e-mail, waarna de dienst kan worden gebruikt. Dit kan ook worden gedaan zonder Facebook-account. De software wordt namelijk ook beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars van andere apps en diensten.

Facebook toonde verder een speciale 360 graden-camera waarmee beelden voor virtual reality-apparaten kunnen worden geschoten. Liefst 17 camera's zitten er op deze Facebook Surround 360. 14 daarvan zijn in een cirkel opgesteld, de overige drie zitten boven- en onderop het apparaat.

Ook liet Facebook nog enkele nieuwe functies zien in Facebook zelf. Zo kunnen gebruikers binnenkort via een nieuwe knop gemakkelijk citaten delen, zonder ze eerst te moeten knippen en plakken. Daarnaast komt er een knop waarmee artikelen en posts kunnen worden bewaard voor later.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden