Facebook vecht Belgisch privacyvonnis aan

Facebook gaat in hoger beroep tegen een vonnis van de Belgische rechter, die maandag bepaalde dat het bedrijf binnen 48 uur moet stoppen met het volgen en registreren van het surfgedrag van Belgen zonder Facebook-account. De rechtszaak was aangespannen door de Belgische Privacycommissie en kan internationale gevolgen hebben.

null Beeld anp
Beeld anp

Facebook maakte zich begin dit jaar verdacht bij privacyvoorvechters met nieuwe gebruiksvoorwaarden, waarin stond dat het sociale netwerk persoonsgegevens ging bijhouden met het oog op gerichte advertenties. De Belgische Privacycommissie liet de werkwijze van Facebook onderzoeken en stuitte op schendingen van de privacyregels.

'Wat me het meest tegen de borst stuitte, is dat niet-gebruikers van Facebook ook getracked en getraced worden', zei voorzitter van de Belgische Privacycommissie Willem Debeuckelaere toen hij de zaak voor de rechter bracht. 'Zodra je een keer op een Facebookpagina belandt, krijg je een soort signaal mee. Kom je daarna op andere websites met een 'vind ik leuk'-knop, dan word je via dat signaal getraceerd.'

Maandag stelde de kortgedingrechter de privacywaakhond in het gelijk en besliste dat de data die Facebook verzamelt persoonsgegevens zijn, die alleen mogen worden gebruikt als surfers daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. Wanneer Facebook niet stopt met het volgen en registreren van surfgedrag zonder toestemming in België riskeert het bedrijf een boete van 250 duizend euro per dag.

Vijf jaar cookies
Facebook geeft nu aan in hoger beroep te gaan, maar gaat wel maatregelen treffen om het verzamelen van data van niet-gebruikers tijdelijk te stoppen. Tegen The New York Times zegt het bedrijf al vijf jaar cookies te gebruiken, zonder dat hier ooit privacygerelateerde klachten over zijn ingediend.

Momenteel onderzoeken privacywaakhonden in België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Spanje of de nieuwe privacyvoorwaarden van Facebook in strijd zijn met nationale wetgeving. Of het mantra van Facebook - dat het in Ierland is gevestigd en dus geen rekening met landelijke wetten hoeft te houden - ook in de rechtbank standhoudt zal uit procedures in die vijf landen moeten blijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden