Facebook-regels: 'migranten zijn vies' mag wel, 'migranten zijn het vuil' niet

Af en toe krijgt de wereld een kijkje achter de schermen van de afdeling bij Facebook die 'aanstootgevende' content moet wissen. Een document dat een Duitse krant kreeg toegespeeld laat zien hoe hard het bedrijf worstelt met zijn eigen richtlijnen.

De iconische foto uit 1972, met in het midden het 9-jarige slachtoffer van een napalmbombardement, kon aanvankelijk niet door Facebooks beugel. Beeld ap

Niet alleen Gods wegen zijn ondoorgrondelijk - ook de spelregels van Facebook, het schoolplein van bijna 1,8 miljard wereldburgers, kunnen behoorlijk duister zijn. De Suddeutsche Zeitung heeft een intern document in handen gekregen dat een licht werpt op de wijze waarop het sociale netwerk zijn eigen huisregels toepast.

De Duitse krant maakt een grote toer van zijn onthullingen ('eerste keer dat we inzicht krijgen in de huidige richtlijnen'), maar in tegenstelling tot wat de redactie beweert is het niet de eerste keer dat Facebooks interne spelregels op straat komen te liggen. Gawker publiceerde in 2012 delen uit een intern handboek, dat de inmiddels opgeheven website door een oud-medewerker kreeg toegespeeld.

Het Amerikaanse tijdschrift Wired publiceerde in 2014 een reportage over een bedrijf op de Filipijnen dat namens internetbedrijven, waaronder Facebook, voorkomt dat gebruikers piemelfoto's en onthoofdingen onder ogen krijgen. De reportage in Suddeutsche Zeitung over het bedrijf dat in Berlijn voor Facebook het kaf van het koren scheidt, is een kopie van het stuk in Wired. Dat Arvato het 'vuile' werk van Facebook ging opknappen, werd in januari van dit jaar al bekend.

Lees ook:

Na een flinke tik op de vingers van de EU slaan Facebook, Twitter, YouTube en Microsoft de handen ineen om terroristische beelden van het internet te weren.

Napalm

Facebook heeft speciale webpagina's gewijd aan zijn gemeenschapswaarden en heeft teams over de hele wereld verspreid die op basis van meldingen van gebruikers beoordelen of berichten en beelden door de beugel kunnen. Er is maar één melding nodig en een medewerker die de regels verkeerd of te ruim interpreteert, of gebruikers zien berichten verdwijnen, zoals in september het geval was met de historische foto van het napalmmeisje in Vietnam.

Het document waaruit de Suddeutsche Zeitung citeert lijkt op cursusmateriaal van de afdeling die over de gemeenschapswaarden van Facebook waakt. Het maakt vooral helder hoe er intern wordt geworsteld over kwesties als naakt, racisme, haatzaaien en foto's van plassende of poepende mensen (die laatste mógen als de beelden niet worden gebruikt om iemand te vernederen).

Sommige kwesties liggen uiterst subtiel: zo mogen gebruikers volgens het interne document wel schrijven dat 'immigranten vies zijn', maar ze mogen niet worden aangeduid als 'vuil' (in de betekenis van het zelfstandig naamwoord). In algemene bewoordingen kritiek spuien op landen mag, maar mensen veroordelen op basis van hun nationaliteit niet.

Anorexia

De richtlijnen van Facebook beschrijven 'beschermde categorieën' zoals gelovigen, mensen van specifieke sekse, ras of handicap over wie niet kwaad mag worden gesproken. Volgens die regels, aldus de Suddeutsche Zeitung, mag je niet zeggen dat 'Ierse vrouwen dom zijn', maar wel dat 'Ierse tieners dom zijn'.

Ruim zijn de richtlijnen over bijvoorbeeld zelfmutilatie, waaronder Facebook overigens ook (extreme) tatoeages lijkt te rekenen. Beelden van een ernstig gewond kind mogen, foto's van graatmagere anorexia-lijders ook.

Beroemdheden opgelet: als je het tijdens een optreden in je broek doet, op straat overgeeft of wordt betrapt op plassen in een openbare ruimte - jammer, dan: de Facebook-censors moeten die beelden ongemoeid laten.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.