Facebook mag Belgen zonder account niet meer volgen

Facebook moet binnen 48 uur stoppen met het volgen en registreren van het surfgedrag van Belgen zonder Facebook-account. Dat heeft de Belgische kortgedingrechter maandag bepaald, in een rechtszaak die internationale gevolgen kan hebben. Wanneer Facebook de beslissing niet honoreert, riskeert het bedrijf een boete van 250 duizend euro per dag.

Lisa van der Velden en Leen Vervaeke
null Beeld afp
Beeld afp

Facebook maakte zich begin dit jaar verdacht bij privacy-voorvechters, toen het Amerikaanse bedrijf in de nieuwe gebruiksvoorwaarden liet weten persoonsgegevens te zullen bijhouden met het oog op gerichte advertenties. De Belgische Privacycommissie liet de werkwijze van Facebook meteen onderzoeken en stuitte op schendingen van de privacyregels.

De strijd was geopend, en werd door veel kenners beschreven als die van David tegen Goliath. Een landje van 11 miljoen inwoners tegen een sociaal netwerk met 1,3 miljard gebruikers. Een privacywaakhond met vijftig medewerkers tegen een internetgigant met 8.348 fte. Het logge instrument van de rechtspraak tegen de snelle evolutie van technologie.

'Wat me het meest tegen de borst stuitte, is dat niet-gebruikers van Facebook ook getracked en getraced worden', zei Willem Debeuckelaere (61), voorzitter van de Belgische Privacycommissie toen hij de zaak voor de rechter bracht. 'Zodra je een keer op een Facebookpagina belandt, krijg je een soort signaal mee. Kom je daarna op andere websites met een 'vind ik leuk'-knop, dan word je via dat signaal getraceerd.'

Facebook liet weten geen rekening met landelijke privacywetgeving te hoeven houden, omdat het bedrijf formeel in Ierland is gevestigd. De kortgedingrechter besliste echter dat de data die Facebook verzamelt persoonsgegevens zijn, die simpelweg alleen mogen worden gebruikt als surfers daar duidelijk toestemming voor hebben gegeven. De zaak baart internationaal veel opzien: David wint van Goliath, ondanks zijn machtige tegenstander.

Ook het Nederlandse College bescherming persoonsgegevens (CBP) onderzoekt eventuele privacy-schendingen van het bedrijf. Volgens Emerce is er een grote kans dat de Nederlandse privacywaakhond eveneens het sociale netwerk voor de rechter sleept.

Nog meer zaken tegen Facebook

De gegevens van Europeanen zijn niet goed genoeg beschermd in de Verenigde Staten. Bedrijven mogen om die reden niet zomaar de gegevens van Europese burgers opslaan op servers in de VS. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag bepaald in een zaak die was aangespannen tegen Facebook. De rechters zetten hiermee een streep door een besluit van de Europese Commissie in 2000, die de Verenigde Staten hadden aangemerkt als een 'veilige haven' voor privédata. De zogeheten 'Safe Harbour Decision', die in de VS in de bescherming van privégegevens voorziet, is toch niet afdoende volgens het Hof.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden