Facebook maakt korte metten met beschermde foto's

Een app die foto's van Facebook-gebruikers beschermt tegen ongecontroleerde commerciële doorplaatsing, is door Facebook verwijderd. Foto's die door de software werden beschermd zijn ook verdwenen.

Michael Persson
null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens de bedenkers van de app Reclaim, die foto's voorziet van een watermerk, heeft Facebook de app verwijderd vlak nadat zij op BNR radio uitleg hadden gegeven over hun methode.

Eind deze week worden de nieuwe privacy-voorwaarden van Facebook van kracht. Doordat het bedrijf deze voorwaarden ook heeft vertaald naar heldere teksten, is ineens veel duidelijker geworden dat Facebook-gebruikers in feite een licentie-overeenkomst tekenen, waardoor Facebook alle foto's die op het sociale medium worden geplaatst naar believen kan gebruiken.

De app Reclaim is een reactie daarop. Facebook-gebruikers kunnen daarmee eenvoudig al hun foto's van een bijna doorzichtige tekst voorzien, die de plaatjes minder aantrekkelijk maakt voor commerciële doeleinden.

Eind december kregen de bedenkers - programmamaker en presentator Sipke Jan Bousema en uitvinder Willem van Leunen - het groene licht van Facebook om de app aan te bieden. Maar na twintig dagen schrapte Facebook de app. Alle ermee bewerkte foto's werden verwijderd.

Van Leunen tekende formeel protest aan bij Facebook, maar heeft daarop geen reactie ontvangen. Onder druk van de dreigende media-interesse (maandagavond besteedt het televisieprogramma Radar er ook aandacht aan) lijkt Facebook wel bezig met herstelwerkzaamheden: sommige gewijzigde foto's zijn teruggeplaatst. Bij sommige gebruikers zijn daarnaast trouwens ook andere, eerder door henzelf verwijderde foto's teruggeplaatst.

Echtgenoten Willem van Leunen en Sipke Jan Bousema Beeld ANP
Echtgenoten Willem van Leunen en Sipke Jan BousemaBeeld ANP

Alternatief

'Ik ben een fan van Facebook', zegt Bousema, 'maar ik begin me steeds onveiliger te voelen.' Volgens Van Leunen zou Facebook hun app eigenlijk moeten toejuichen. 'Hiermee hebben mensen een alternatief, waardoor ze toch op Facebook blijven.'

Opmerkelijk is ook dat Reclaim de afgelopen weken het aantal likes op onverklaarbare wijze zag halveren. Mensen die zeker wisten dat ze het programmaatje hadden geliket, moesten dat steeds opnieuw doen.

De laatste weken klagen Facebook-gebruikers ook over het omgekeerde: dat hun vrienden een advertentie op hun tijdlijn krijgen die door hen zou zijn geliket, terwijl dat niet het geval is.

Vorig jaar kreeg Facebook veel kritiek wegens experimenten met de plaatsing van berichten op de tijdlijn. Het manipuleren van het aantal likes - de eendimensionale waarderingseenheid waarop Facebook draait - is echter nog niet eerder gesignaleerd.

Facebook kon zondag niet reageren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden