Facebook lonkt naar kinderen met berichtendienst voor gebruikers van 13 jaar en jonger

Twee miljard gebruikers - ruwweg een op de vier wereldburgers - is nog niet genoeg voor Facebook. Het sociale netwerk heeft deze week een versie van zijn berichtendienst Messenger uitgebracht voor kinderen van 13 jaar en jonger. De app is voorlopig alleen in de VS verkrijgbaar, op proef.

Foto epa

Volgens Facebook is de app broodnodig omdat kinderen op steeds jongere leeftijd het internet op gaan. In de VS heeft 93 procent van de 6 tot 12-jarigen toegang tot tablets of smartphones en beschikt 66 procent over zijn eigen apparaat, zo blijkt uit onderzoek dat Facebook liet uitvoeren. 81 procent van de ouders zegt dat kinderen tussen 8 en 13 jaar de sociale media beginnen te verkennen.

Facebook zegt met zijn Messenger Kids een veilige online omgeving te willen bieden voor kinderen. Om een oogje in het zeil te houden op de digitale omzwervingen van hun kroost moeten ouders een Kids-account aanmaken. Zij bepalen wie met het kind contact mag maken.

In de Verenigde Staten is meteen een debat opgelaaid over de wenselijkheid van een Facebook-app voor kinderen. 'Mijn kinderen hebben al genoeg sociale interactie', moppert een vader van drie kinderen in The New York Times. Wie de app installeert geeft Facebook toestemming om de gedragingen van kinderen en van hun ouders te volgen.

Tegenstanders denken dat het Facebook vooral te doen is om de concurrentie de pas af te snijden. Jonge kinderen maken al wel gebruik van diensten als YouTube (video), Snapchat (berichten), Musical.ly (mee-zing-app) en Instagram (onderdeel van Facebook). Deze diensten stellen in hun leveringsvoorwaarden expliciet dat ze ongeschikt zijn voor kinderen van 13 jaar of jonger.

Voorbeeld van nieuwe app Messenger Kids Foto ap

Met Messenger Kids lost Facebook mogelijk ook een ander vraagstuk op. Kinderen maken al op grote schaal accounts aan op Facebook. 40 procent van de kinderen die zich registreren doet zich voor als ouder dan 18 jaar, bleek bij een telling vier jaar geleden. Facebook zei destijds weinig te kunnen ondernemen tegen deze praktijken. Het bedrijf zei de grens van 13 jaar niet te handhaven omdat het sociale netwerk onveilig zou zijn, maar vanwege een Amerikaanse wet die de online privacy van jonge kinderen beschermt.

Meer over