de week in techlaurens verhagen

Facebook en vertrouwen: het blijft een weerbarstige combinatie

null Beeld

Facebook komt met een cryptomunt en belooft de privacy van gebruikers te respecteren. Jawel.

Laurens Verhagen

Facebook en vertrouwen: het blijft een weerbarstige combinatie. En dat terwijl juist vertrouwen cruciaal is bij virtuele munten. Deze week maakte Facebook de details bekend van zijn eigen virtuele munt, de Libra. Deze moet vanaf volgend jaar gebruikt gaan worden voor betalingen. Om een geldbedrag over te maken naar een bekende, maar ook voor het afrekenen van een Uber-ritje. Uber is namelijk, net als onder meer Visa en Spotify, aan boord geklommen om Libra tot een succes te maken. De miljarden gebruikers van Facebook doen de rest. Het maakt de Libra meteen al een stuk aantrekkelijker dan de bitcoin, ook omdat Facebook maatregelen neemt om de koers van zijn munt redelijk stabiel te houden.

Problemen liggen elders op de loer. Allereerst zullen de centrale banken of andere toezichthouders hun fiat moeten geven voordat Facebook bankje mag gaan spelen. Een ander gevoelig punt is de macht van de grote techbedrijven. Die van Facebook wordt er nu niet kleiner op. Het is de vraag hoe de politiek met deze almaar uitdijende macht omgaat, net nu politici zich hierover druk beginnen te maken. Niet voor niets klinkt de laatste tijd steeds harder de roep tot opsplitsing van de techgrootmachten, Google en Facebook voorop.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

De laatste horde die Facebook moet nemen, is die van het vertrouwen en de privacy van zijn gebruikers. Dat weet Facebook ook. In het blog dat de introductie van de Libra en het kersverse dochterbedrijf Calibra (dat de digitale portemonnee gaat beheren) vergezelt, stelt Facebook dan ook: ‘Afgezien van specifieke gevallen zal Calibra geen account-informatie of financiële gegevens delen met Facebook of welke andere partij dan ook zonder toestemming van de gebruiker.’ Klinkt goed. In theorie dan: ooit deed Facebook ook zo’n stellige belofte over het strikt gescheiden houden van Facebook- en WhatsApp-data.

Wie een kijkje neemt op de site van Calibra zelf leest toch iets anders: ‘We delen ook consumentgegevens van Calibra met onze partners – inclusief Facebook – die onze dienstverlening ondersteunen.’ Dat klinkt ineens een stuk minder ferm dan ‘specifieke gevallen’. Als Facebook het vertrouwen wil terugwinnen, dan zal het moeten beginnen met stoppen met dit soort verhullend of op zijn minst verwarrend taalgebruik. Blijft nog staan de belofte van Facebook dat het de schat aan nieuwe financiële informatie van zijn gebruikers niet gaat gebruiken voor advertentiedoeleinden. Of horen we Zuckerberg alweer zachtjes ‘sorry’ mompelen?

Munt met potentie

Libra, zo heet de langverwachte cryptomunt van Facebook. Met zijn geld, macht en miljarden gebruikers heeft de munt de potentie breed omarmd te worden. Een soort bitcoin, maar dan voor de massa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden