Extra kikkerpoten door parasiet

Parasieten zijn waarschijnlijk de oorzaak van het toenemende aantal kikkers, met name in de Verenigde Staten en Australië, met extra achterpoten en andere lichamelijke afwijkingen....

Een groep Amerikaanse en Australische onderzoekers onderzocht 35 Californische meertjes op de aanwezigheid van afwijkende kikkers van de soort Hyla regilla. In vier meertjes ontdekten ze kikkers met te veel achterpoten of andere afwijkingen aan de achterpoten. In die watertjes kwamen ze ook een zoetwaterslak op het spoor die tussengastheer is van een zogeheten zuigworm, een parasitaire platworm. Pesticiden werden niet aangetroffen.

Vervolgens bleek in het laboratorium dat kikkervisjes die werden blootgesteld aan de parasiet, in 85 procent van de gevallen na de metamorfose afwijkingen vertoonden. Bij de dieren die in een schone omgeving opgroeiden, gebeurde dat niet.

Een andere Amerikaanse groep komt tot vergelijkbare conclusies. Ze bestudeerde de afwijkingen bij vijf kikkersoorten op twaalf locaties, verspreid over de VS. Het soort afwijkingen die ze in de kikkers vond, correspondeert volgens de groep met de parasiet-hypothese. De minuscule zuigwormen graven zich in het achterlijf van het kikkervisje in en gooien daar de cellen door elkaar die de achterpoten vormen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden