Wetenschap Stijgende bierprijzen

Experts wijzen op een minder bekend risico van klimaatverandering: stijgende bierprijzen

Een biertje op het terras straks beduidend duurder? Het is een scenario waar we rekening mee moeten houden, stellen klimaateconomen in een nieuw onderzoek.

Stijgende bierprijzen als gevolg van klimaatverandering: een reëel scenario Beeld Hollandse Hoogte

Zeespiegelstijging, extremer weer: de horrorscenario’s uit de klimaatwetenschap liegen er niet om. Maar in het vakblad Nature Plants wijzen experts nu op een minder bekend risico van klimaatverandering: stijgende bierprijzen. 

Co-auteur Dabo Guan, klimaateconoom aan de Britse University of East Anglia, erkent dat er ergere gevolgen zijn van een opwarmende aardbol. Toch wijst hij erop dat veel mensen genieten van bier, en een hoger prijskaartje dus wel degelijk een serieus onderwerp is. Bovendien was naar alle ernstige gevolgen al heel veel onderzoek gedaan, zegt Guan. ‘Ik wilde liever iets origineels doen.’

Samen met zijn collega’s beschrijft hij hoe uit de klimaatscenario’s van het IPCC blijkt dat we tussen nu en 2099 tientallen ‘extreme’ jaren voor onze kiezen krijgen. Jaren die zo heet en droog zijn dat gewassen zoals gerst – een belangrijk bestanddeel van bier – het zwaar te verduren krijgen.

Het gevolg? Bier dat duur en schaars wordt. In het extreemste scenario drinken we in Nederland vanwege stijgende bierprijzen per hoofd van de bevolking 39 flesjes minder per jaar, schrijven de onderzoekers. In Ierland, prijstechnisch het zwaarst getroffen, stijgt de prijs van een flesje in het heftigste geval met 193 procent. Let wel: dat gebeurt alleen direct na zo’n extreem jaar. Gemiddeld is er weinig aan de hand, blijkt uit de analyse.

Volgens Iwan Supit van de Wageningen Universiteit sluit het onderzoek ‘goed aan bij wat andere onderzoeken zeggen over de invloed van klimaat op de productie van granen’.

De onderzoekers knoopten bij hun analyse drie modellen aan elkaar. Een dat beschrijft hoe ons klimaat verandert, een economisch model en een model dat optekent hoe gewassen groeien in droog en warm weer. Alle drie complexe modellen, met veel ‘knoppen’ waar je aan kunt draaien. Dat zorgt ervoor dat de uitkomsten niet extreem nauwkeurig zijn, geeft ook Guan toe. De onderzoekers wilden vooral in grote lijnen laten zien dat ook rijke landen niet aan de gevolgen van klimaatverandering ontsnappen. Guan: ‘Wat geldt voor bier, gaat misschien ook op voor chocola, koffie en thee.’

De onderzoekers keken daarbij alleen wel uitsluitend naar de economie zoals die vandaag de dag is. Veranderingen in vraag of productiemethoden namen ze niet mee. Guan: ‘De economie laat zich helaas veel minder goed voorspellen dan het klimaat’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden