Update

Experts: Voeding in Nederland is veilig

Deskundigen menen dat er geen enkele reden is om in Nederland bepaalde voedingsmiddelen te mijden. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid informeert de Tweede Kamer daar vandaag over. De door de commotie zwaar getroffen tuinders krijgen 150 miljoen euro van de Europese Commissie.

null Beeld anp
Beeld anp

Volgens Schippers zorgt EHEC in Nederland vooralsnog niet voor een volksgezondheidscrisis. De veiligheid van Nederlandse groenten werd benadrukt door het Management Outbreak Team, dat de ontwikkelingen rond de EHEC-bacterie in Duitsland bijhoudt.

De EU-commissaris voor Gezondheid John Dalli heeft gezegd dat er geen Europese maatregelen nodig zijn tegen de uitbraak van de EHEC-bacterie. De Europese ministers van Landbouw houden vanmiddag spoedberaad in Luxemburg over de EHEC-bacterie.

Telers
De 150 miljoen euro die vrijkomen zijn bedoeld voor boeren die lid zijn van een landbouworganisatie. Het komt erop neer dat Brussel de fondsen waarover deze organisaties beschikken, verdubbelt.

Volgens voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland, ook aanwezig in Luxemburg, willen veel lidstaten ook een EU-noodfonds om de groentetelers te steunen. Dat zou zeker enkele honderden miljoenen moeten inhouden, gezien de schade die er op dit moment wordt geleden in de sector.

Wat betreft Maat kan het geld komen uit een Brussels potje met nog niet besteed landbouwgeld van 1,5 miljard euro. Hij verwacht dat er voldoende steun is voor een noodfonds.

Boosdoener
Definitief bewijs over de voedingsbron van de agressieve bacterie ontbreekt nog. Wel zijn verschillende groenten als boosdoener aangewezen. Dit weekend werd nog gedacht dat de EHEC-darmbacterie op taugé en andere spruiten van gekiemde groente, zoals broccoli en kikkererwten zou zitten. Maar na onderzoek, onder meer met weken oude taugé uit de koelkast van een EHEC-patiënt, blijken die groenten ook EHEC-vrij. Dat maakte een senator uit Hamburg bekend.

Bleker naar Rusland
Ondanks de onderzoeken en beslissing van de EU-commissie wijkt Rusland niet af van een importverbod voor Europese groenten. Staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw gaat deze week nog naar Rusland om daar over te praten. Eerder gaf de bewindsman nog aan dat de Europese Commissie eerst aan zet was. Maar toen al liet hij weten desnoods zelf naar Moskou te gaan als er niet snel resultaat werd geboekt.

Jaarlijks gaat er voor 600 miljoen euro aan verse groenten uit Europa naar Rusland; de Nederlandse uitvoer van groenten naar Rusland is goed voor ongeveer 150 miljoen euro.

Dodental
Het aantal mensen dat sinds half mei is overleden door de bacterie staat nu op 25, melden de autoriteiten in Nedersaksen vandaag. De laatste twee slachtoffers overleden 31 mei en 1 juni. Op één na waren alle fatale gevallen in Duitsland. Eén vrouw overleed in Zweden kort na terugkeer uit Noord-Duitsland.
Er zijn meer dan 2300 mensen in 14 landen ziek geworden. Waar de ziekte is uitgebroken is nog steeds een raadsel.

Behandelmethoden EHEC

Het Management Outbreak Team, met deskundigen op het gebied van medische mocrobiologie en infectieziektebestrijding, kwam gisteravond bijeen. Afgesproken is onder meer dat het behandelprotocol voor de behandeling van (bloederige) diarree en wordt geactualiseerd. Ook de behandeling van de aandoening HUS, die het gevolg kan zijn van een besmetting met EHEC, wordt onder de loep genomen. Bovendien worden huisartsen en ziekenhuizen opnieuw gewezen op de het belang van hygiënemaatregelen.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden