Evolutieleer van Darwin verdwijnt uit Turkse scholen

De evolutietheorie van Charles Darwin is uit het nieuwe leerplan voor Turkse scholen geschrapt. Scholieren krijgen er alleen nog zijdelings over te horen in de biologieles, voor de rest komt het onderwerp pas aan de orde op de universiteit. Met de maatregel morrelt president Erdogan aan de seculiere basis van het land, vinden zijn critici.

Portret van Charles Darwin.Beeld anp

'Voor scholieren is het toch te hoog gegrepen', zei minister van Onderwijs Ismet Yilmaz dinsdag. Die houding noemt Mustafa Balbay van oppositiepartij CHP beledigend voor scholieren.

'Je geeft een 18-jarige het recht om te kiezen en om gekozen te worden, maar niet om over de evolutietheorie te leren.' Het nieuwe curriculum wil ook dat religieuze scholen, die in aantal toenemen, kinderen bijbrengen dat de 'jihad' vaderlandslievend van geest is.

De voorzitter van de Bond van Onderwijzend en Wetenschappelijk Personeel (Egitim-Is) is niet te spreken over het nieuwe curriculum. Het nieuwe beleid dat de evolutietheorie in de ban doet, schrijft ook voor dat alle scholen over een gebedsruimte beschikken.

'Dit vernietigt de seculiere en wetenschappelijke grondslagen van het onderwijs', zegt voorzitter Mehmet Balik. Hij meent dat de veranderingen worden doorgevoerd om afwijkende ideeën uit te bannen. 'Het gaat om generaties die vragen stellen, dat is waar de regering bang voor is.'

De evolutietheorie wordt door orthodoxe gelovigen verworpen. Zij zien hun god als de schepper van de aarde en het universum.

Aanvullingen & verbeteringen: In een eerdere versie van dit stuk stond dat de evolutietheorie door de islam en het christendom wordt bestreden. Dit was iets te scherp geformuleerd. Een groot gedeelte van de gelovigen heeft geen problemen met de theorie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden