Europese weersatelliet staat klaar voor lancering

Een Sojoez-raket met daarin de Europese weersatelliet MetOp is zaterdag naar het lanceerplatform op de basis Bajkonoer in Kazachstan gereden....

De voorbereiding van raket en satelliet verliep volgens plan. Twee weken geleden lieten technici de neuskegel met daarin de satelliet tijdens hijswerkzaamheden een paar centimeter vallen. De lancering moest daarom worden uitgesteld.

Nader onderzoek wees uit dat de satelliet geen schade had ondervonden.

Het was de tweede tegenslag voor de satelliet, die op 17 juli gelanceerd had moeten worden. Toen werd de lancering tot drie keer toe, vlak de ontsteking, afgebroken vanwege problemen met de brandstofleidingen van de Sojoez op het platform.

Die problemen zijn inmiddels verholpen, aldus de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

De MetOp is de eerste van drie polaire weersatellieten die vanaf relatief lage hoogte (817 kilometer) de aardatmosfeer zeer gedetailleerd in de gaten gaan houden. De huidige Europese meteorologische satelliet Eumetsat observeert de aarde vanuit een geostationaire baan op 36.000 kilometer hoogte. Het Amerikaanse klimaatinstituut NOAA heeft wel satellieten die in een lage, polaire baan rond de aarde cirkelen.

De zonnepanelen van MetOp zijn gemaakt door het Nederlandse ruimtevaartbedrijf DutchSpace. TNO-TPD maakte delen van het ozonmeetinstrument Gome-2.

De Sojoez met de Europese Metop weersatelliet wordt zaterdag op lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan klaargezet voor de lancering dinsdag. (ESA/K.Buechler) Beeld
De Sojoez met de Europese Metop weersatelliet wordt zaterdag op lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan klaargezet voor de lancering dinsdag. (ESA/K.Buechler)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden