Europese Commissie wil verbod op kloonvlees

BRUSSEL - De Europese Commissie wil het klonen van dieren voor de voedselproductie voorlopig verbieden. Daarnaast wil de commissie ook het verhandelen van voedingsmiddelen die van gekloonde dieren afkomstig zijn, voorlopig verbieden in de EU.

ANP

Dat heeft de Europese Commissie dinsdag in Brussel bekendgemaakt.De commissie wil verder dat er een systeem wordt ontwikkeld dat het mogelijk maakt ingevoerd voortplantingsmateriaal zoals sperma en embryo's van gekloonde dieren te volgen. Op die manier kan ook een databank worden opgezet van dieren die met deze technieken op de wereld gezet zijn.

Het voorstel van de commissie kwam er na een verzoek van het Europees Parlement en de EU-lidstaten om een EU-beleid voor dit onderwerp te ontwikkelen.

PvdA-Europarlementariër Judith Merkies is tevreden dat het standpunt van het Europees Parlement (EP) wordt gevolgd. 'We weten immers nog niet welk effect de consumptie van gekloonde dieren op de mens heeft, en of het de leefomgeving en de biodiversiteit aantast. Ook de gezondheid van die gekloonde dieren is voorlopig bedenkelijk. Hierover moeten we eerst meer duidelijkheid hebben.'

Van standpunt veranderd
Eurocommissaris John Dalli (Gezondheid en Consumentenbeleid) veegde de kritiek van het EP onlangs nog van tafel, aldus Merkies. Dankzij politieke druk van het parlement heeft de Europese Commissie haar standpunt moeten veranderen.

Toch is het verbod nog niet helemaal waterdicht, benadrukt Merkies. 'Lammetjes van gekloonde schapen kunnen weer wel in de voedselketen terechtkomen. Deze laatste gaten in het moratorium van gekloond vlees moeten worden gedicht.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden