Europees satelliet voor vicieuze cirkel

Vanaf een ruimtebasis in het hoge noorden van Rusland is afgelopen nacht een nieuwe Europese satelliet gelanceerd. gelanceerd. De SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) gaat metingen doen van vocht in de bodem en zoutgehalte in de oceaan.

Het onderzoek van de nieuwe satelliet moet de inzichten over klimaatverandering verbeteren. Als het aardoppervlak droger wordt, wordt de lucht erboven ook minder vochtig. Daardoor stijgt de temperatuur op aarde, waardoor meer zeewater verdampt en het zoutgehalte van zeeën toeneemt.

Wanneer zeeën zouter worden kan de loop van oceaanstromen veranderen, waardoor het klimaat op sommige plekken drastisch anders kan worden. Zo kan het op een bepaalde plek heter worden, waardoor de grond uitdroogt, waardoor de vicieuze cirkel doorgaat. De SMOS gaat dat proces in kaart brengen, zodat overheden zich beter kunnen voorbereiden op de toekomst.

In Nederland gaat onder meer het KNMI gebruik maken van de data van SMOS. Het weerinstituut verricht onderzoek naar stromingen in de Noord Atlantische Oceaan. Vooral de sterkte van de thermohaline circulatie, ook wel de ‘warme golfstroom’ genoemd, kan invloed heben op het klimaat in Europa. Klimaatonderzoeker Wilco Hazeleger van het KNMI hoopt dankzij de nieuwe satelliet meer inzicht te krijgen in de natuurlijke fluctuaties van het klimaat.

De SMOS is ontwikkeld bij het ruimtevaartcentrum ESTEC in Noordwijk. Het vaartuig is de tweede van een serie Europese satellieten voor de observatie van de aarde. Eerder dit jaar lanceerde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de GOCE, een satelliet die in twee jaar tijd het zwaartekrachtveld van de aarde nauwkeurig in kaart brengt.

Met die informatie willen wetenschappers een beter inzicht krijgen in onder meer de zeespiegelstijging, de loop van oceaanstromen en het ontstaan van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. In de komende jaren volgen nog zeker vier andere satellieten, die onder meer wind, ijs, sneeuw en magneetvelden in de gaten gaan houden.

De jongste klimaatkunstmaan van de ESA kijkt naar het vochtgehalte van de bodem en het zoutgehalte van de oceanen. (Beeld ESA) Beeld
De jongste klimaatkunstmaan van de ESA kijkt naar het vochtgehalte van de bodem en het zoutgehalte van de oceanen. (Beeld ESA)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden