Europees Parlement: zwangerschapsverlof van 16 naar 20 weken

AMSTERDAM - Het Europees Parlement wil het minimum aantal weken zwangerschapsverlof oprekken naar twintig weken. Voor Nederlandse vrouwen betekent dat een verlenging van vier weken.

Beeld afp

Het parlement besloot woensdag het minimumverlof voor werkende vrouwen in de Europese Unie uit te breiden van veertien naar twintig weken. Daarmee is niet gezegd dat het daadwerkelijk twintig weken worden, de lidstaten moeten nog akkoord gaan met de wens van het Europees Parlement.

Met de bijna vijf maanden moederschapsverlof gaat het parlement verder dan de Europese Commissie, die achttien weken voldoende vindt. Het parlement moet nu met de lidstaten onderhandelen over een compromis.

De duur van zwangerschapsverlof varieert in de 27 lidstaten tussen de 14 weken en twee jaar. Nederland hoort met 16 weken betaald verlof tot de Europese middenmoot.

In Scandinavische landen als Zweden, Noorwegen en Denemarken hebben jonge moeders recht op 96, 52 en 50 weken betaald verlof. Een wereld van verschil met Duitsland waar 14 weken verlof gebruikelijk is.

Verdeeldheid
Over de regeling wordt al lange tijd gediscussieerd. In 2009 werd een stemming uitgesteld omdat er te veel verdeeldheid bestond. Een gevoelig punt in de discussie is of zelfstandigen gedwongen moeten worden om mee te betalen aan dit soort sociale voorzieningen.

De Partij voor de Vrijheid in het Europees Parlement stemde vanmiddag tegen. De PVV vindt dat het vaststellen van het zwangerschapsverlof een nationale aangelegenheid is. De partij vindt het een typisch geval van Europese bemoeizucht en betutteling.

Voorstanders
Voorstanders vinden dat de oprekking van het minimum aantal weken ouderschapsverlof bijdraagt aan de maatschappelijke participatie van vrouwen. Zij zeggen dat de kans dat vrouwen blijven werken na een bevalling groter is als ze meer tijd krijgen om bij te komen.

Ook zou er bij pas bevallen vrouwen sprake zijn van verborgen ziekteverzuim en nemen vrouwen extra vrije dagen op omdat ze zich nog niet fit genoeg voelen om te werken.

Tegenstanders
Tegenstanders vinden het ongepast om in tijden van economische crisis dit soort regels door te voeren. Zwangerschapsverlof kost geld. Terwijl mensen niet werken, krijgen ze wel betaald.

Ook vinden tegenstanders de kwestie een typisch nationale aangelegenheid. Groot-Brittannië is bijvoorbeeld bang dat dit soort Europese regelgeving het evenwicht tussen werkgevers en werknemers verstoord.

Tweede Kamer
Het Nederlandse parlement was eerder niet enthousiast over het voorstel. Voormalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner heeft in april 2010 in opdracht van de Tweede Kamer een onderzoek laten uitvoeren. Daar kwam uit dat een langer zwangerschapsverlof zich niet zou terugverdienen.

Donner denkt niet dat meer vrouwen aan het werk gaan door ruimer zwangerschapsverlof. Na de geboorte van het eerste kind stopt 'slechts 10 procent' van de Nederlandse vrouwen met werken.
Volgens het onderzoek kost twee weken langer verlof de Nederlandse staat 117 miljoen euro extra en bij vier weken 322 miljoen euro.

Vaders
Het parlement ging ook akkoord met een vaderschapsverlof van minstens twee weken, dat door werkgevers zou moeten worden betaald. In Nederland hebben vaders nu recht op twee dagen betaald verlof.

Overzicht zwangerschapsverlof in Europa
Land maximum weken betaald verlof
Zweden 96 weken
Noorwegen 52 weken
Denemarken 50 weken
Italie 47 weken
Groot Brittanie 26 weken
Hongarije 24 weken
Tjechie 28 weken
Ierland 22 weken
Frankrijk 16 weken
Nederland 16 weken
Spanje 16 weken
Duitsland 14 weken
bron: www.mercerhr.com  
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.