Europa voert zwakkere vorm van netneutraliteit in

De Nederlandse vorm van strikte netneutraliteit verdwijnt, nu het Europees Parlement regelgeving heeft aangenomen die een zwakkere vorm van netneutraliteit voor heel Europa invoert. De regelgeving wordt over enige tijd van kracht.

Arnoud Wokke
null Beeld anp
Beeld anp

De Europese regelgeving zorgt voor de garantie voor netneutraliteit in de hele Europese Unie. In tegenstelling tot de Nederlandse versie van de regels die strikt zijn, zijn er in de Europese regelgeving veel uitzonderingen te vinden.

Zo kunnen providers diensten behandelen als 'specialistische diensten', waardoor ze buiten de normale regels vallen. Wat er dan precies onder die specialistische diensten kan vallen, is echter niet gedefinieerd. Bovendien verbieden de regels 'zero rating' niet, waarbij een provider tegen betaling kan besluiten dat muziek via Spotify niet van de databundel van gebruikers afgaat, maar via concurrent Deezer wel. Daardoor zou het lastiger worden voor kleine bedrijven om de concurrentie aan te gaan.

Roamingkosten verleden tijd

Het Europees Parlement heeft regelgeving aangenomen, waardoor roamingkosten voor mobiel dataverkeer per 15 juni 2017 worden afgeschaft. De regels zitten er al jaren aan te komen, maar zijn met de stemming dinsdag definitief. Het Europees Parlement stemde dinsdag in met het voorstel dat een definitief einde maakt aan de roamingkosten per juni 2017. De stemming was de laatste horde in deze zaak die de politiek in Europa al jaren bezighoudt.

Verkeer afknijpen

Ook is de Europese regelgeving ruimer op het gebied van netwerkmanagement. Providers mogen onder de Nederlandse wetgeving bepaald internetverkeer afknijpen als het heel druk is, met de Europese regels mag dat ook als ze verwachten dat het druk zal worden. Tot slot mogen providers internetverkeer prioriteren op basis van het type verkeer, waardoor bijvoorbeeld versleuteld verkeer trager kan gaan of netwerkverkeer vanuit games juist sneller. De Amerikaanse privacy-organisatie EFF heeft deze vier elementen tot de 'loopholes' van de regelgeving gedoopt.

Met het aannemen van het voorstel zal de regelgeving over enkele maanden als wet van kracht worden. Volgens onderzoeker Rejo Zenger van Bits of Freedom is het nog niet duidelijk hoe de regels toegepast zullen worden. 'Er zal de komende tijd een inventarisatie gemaakt moeten worden van alle manieren waarop internetaanbieders het principe van netneutraliteit schenden en de impact daarvan op de vrijheid van eindgebruikers.' In Nederland zal markttoezichthouder ACM zich bezighouden met de interpretatie en toepassing van de regels.

Het Europees Parlement was oorspronkelijk voor de strikte vorm van netneutraliteit, maar heeft die mening afgelopen tijd gewijzigd. Volgens Zenger komt dat doordat de Europese Commissie het voorstel over netneutraliteit samen met het voorstel voor de verlaging van roamingtarieven bij het Parlement heeft neergelegd. Daardoor kon het Parlement dinsdag niet tegen het een en voor het ander stemmen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden