Europa kiest voor afgezwakte netneutraliteit

De Europese Commissie en het Europarlement zijn het eens geworden over Europese netneutraliteitsregels. Die lijken iets zwakker te zijn dan de Nederlandse netneutraliteitsregels, waardoor de Nederlandse wet mogelijk moet worden afgezwakt.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De netneutraliteitsregels maken deel uit van het nieuwe Telecompakket, dat ook voorziet in het afschaffen van roamingtarieven. De nieuwe regels schrijven voor dat internetproviders verkeer gelijk moeten behandelen, en dus geen verkeer mogen belemmeren of blokkeren. De Raad van Ministers moet nog wel akkoord gaan.

Tegelijkertijd zijn de nieuw regels iets minder streng dan de Nederlandse netneutraliteit: verkeer mag in het Europese akkoord namelijk wel anders worden behandeld als dat de normale internetstroom niet belemmert.

Het gaat dan om diensten als iptv, streams voor videoconferenties of medische diensten, die een hoger niveau van betrouwbaarheid nodig hebben. In de Nederlandse wet mag geen enkele dienst worden voorgetrokken.

Kritiek

Volgens critici is dat een flinke achterdeur in de netneutraliteitsregels, maar de Europese Commissie is het daar niet mee eens. Volgens de Commissie garanderen de regels dat Europeanen toegang krijgen tot hetzelfde, open internet.

Ook op een ander punt zijn de Europese regels zwakker: ze staan het mobiele providers namelijk toe om diensten aan te bieden die niet meetellen voor de datalimiet. Een provider als Vodafone zou bijvoorbeeld Netflix kunnen aanbieden zonder dat gebruikers de data hoeven te betalen. Volgens de Nederlandse wet mag dat niet.

Verder mag dataverkeer volgens het Europese akkoord worden afgeknepen als dat nodig is voor beheer van het netwerk. Ook mag in dataverkeer worden ingegrepen als dat moet van de overheid.

De wet heeft mogelijk gevolgen voor de Nederlandse netneutraliteitswet. Omdat Europese wetgeving op dit gebied prevaleert boven lokale wetgeving, moet Nederland mogelijk zijn netneutraliteitswetgeving afzwakken.

D66 laat desondanks weten blij te zijn met de nieuwe wetgeving. 'Ondanks alles gaan consumenten er toch op vooruit', aldus Europarlementariër Marietje Schaake in een schriftelijke reactie. 'In de onderhandelingen moesten alle partijen water bij de wijn doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden