EU wil hanteren van geheime codes op Internet bemoeilijken

De Baskische afscheidingsbeweging ETA en andere terroristische groeperingen die gebruik maken van Internet om geheime berichten te verspreiden, zullen naar een ander distributiekanaal moeten omzien....

Van onze correspondent

Geert-Jan Bogaerts

BRUSSEL

Eurocommissaris Bangemann, verantwoordelijk voor technologie, komt binnenkort met een voorstel voor een handvest waarin staat waaraan overheden zich hebben te houden als zij inzage willen in Internet-gegevens. Dat handvest moet niet alleen gaan gelden voor de landen van de Unie zelf, maar ook voor alle handelspartners. Volgens hem bestaat bij de meeste landen veel animo om zo'n internationale overeenkomst te sluiten.

Het zal echter, zo gaf hij toe, moeilijk zijn om de Amerikanen over de streep te trekken. De VS hebben de strengste wetgeving ter wereld op het gebied van Internet-codes. Wie berichten gecodeerd wil verzenden, is verplicht eerst de sleutel die nodig is om de code te kraken aan de FBI of een andere onderzoeksinstelling te geven.

Die strenge wet heeft veel kritiek geoogst van mensenrechtenorganisaties. Die vinden deze behandeling in strijd met het recht op privacy . Ook Bangemann kon weinig waardering opbrengen voor de Amerikaanse methode. 'Die gaat veel te ver en ze beginnen er ook nadeel van te ondervinden.' Hij haalde het voorbeeld aan van een Amerikaans bedrijf dat bij een Europese bank een grote automatiseringsopdracht in de wacht wilde slepen. Die order ging aan de neus van de Amerikanen voorbij, omdat 'de bank niet wilde dat de FBI mee zou gluren '.

Tegelijkertijd is het de Europese Commissie een doorn in het oog dat zij tot nog toe weinig kunnen ondernemen tegen het versleutelde berichtenverkeer op Internet. Van de ETA is bekend dat zij Internet gebruikt om haar leden en sympathisanten te mobiliseren . Om dat te verhinderen kan de overheid eigenlijk alleen haar toevlucht zoeken bij een paardenmiddel zoals in Frankrijk wordt gehanteerd: daar is het gebruik van codeerprogramma's zo goed als verboden.

Bangemann staat een oplossing voor ogen waarbij voor Internet-verkeer dezelfde regels gelden als voor gewoon post- en telefoonverkeer: de overheid kan onder bepaalde omstandigheden het briefgeheim schenden of een telefoontap plaatsen, maar moet voor dergelijke ingrepen de rechter inschakelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden